söndag 15 september 2024

Chimol

15 september Ă€r Honduras nationaldag! 🇭🇳 
Chimol Ă€r dagens recept. Chimol/Chirmol/Chismol Ă€r en vanlig topping i Centralamerika. Chimol bestĂ„r av lök, tomat, paprika, koriander. SmaksĂ€tts med citrussaft eller vinĂ€ger (Wikipedia). 
Som mĂ„nga skriver, Ă€r det Centralamerikanska versionen av mexikanska Pico de Gallo. Diary of a Glam Mommy... sĂ€ger: "A staple in Honduran cuisine is chimol. It is similar to Mexico's 'Pico de Gallo' without the the spicy chili and sweetness of fruits."

Recepten varierar beroende pĂ„ regionen (Wikipedia). I Chimol i El Salvador tillsĂ€tts rĂ€disor och ibland gurka (Spark People). Chirmol frĂ„n Guatemala görs oftast med grillad tomat (177 Milk Street). 

Chimol frĂ„n Honduras innehĂ„ller lök, tomat, paprika och koriander. Kryddorna varierar. Red Honduras smaksĂ€tter med torkad oregano, malen spiskummin, olivolja, vinĂ€ger och citronsaft. Diary of a Glam Mommy... tillsĂ€tter malen spiskummin. Travel by Stove har i malen vitlök. 


Chimol serveras till carne asada, rostkött, och dipp till tortillachips (Diary of a Glam Mommy...). Jag Ät med jasminris.

Jag utgick frĂ„n International CuisineTravel by Stove och Diary of a Glam Mommy... Jag kryddade med malen spiskummin och malen vitlök.


Chimol 

MĂ€ngd: ca 400 g

Ingredienser:
1/2 silverlök 
1 grön paprika (~ 165 g)
1 tomat (~ 140 g)
15 g fĂ€rsk koriander 
6 msk limesaft (frÄn 2 limes)
1/2 tsk salt
1 tsk malen spiskummin 
1/2 tsk malen vitlök 

Instruktioner:
Skala och finhacka silverlök. Skölj paprika. KÀrna ur och finhacka. Skölj tomat. Finhacka. Skölj koriander. Finriv. HÀll allt i en skÄl. Blanda. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Vaya, pues!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar