15 september Ă€r Honduras nationaldag! đđł
Chimol Àr dagens recept. Chimol/Chirmol/Chismol Àr en vanlig topping i Centralamerika. Chimol bestÄr av lök, tomat, paprika, koriander. SmaksÀtts med citrussaft eller vinÀger (Wikipedia).
Som mÄnga skriver, Àr det Centralamerikanska versionen av mexikanska Pico de Gallo. Diary of a Glam Mommy... sÀger: "A staple in Honduran cuisine is chimol. It is similar to Mexico's 'Pico de Gallo' without the the spicy chili and sweetness of fruits."
Recepten varierar beroende pÄ regionen (Wikipedia). I Chimol i El Salvador tillsÀtts rÀdisor och ibland gurka (Spark People). Chirmol frÄn Guatemala görs oftast med grillad tomat (177 Milk Street).
Chimol frÄn Honduras innehÄller lök, tomat, paprika och koriander. Kryddorna varierar. Red Honduras smaksÀtter med torkad oregano, malen spiskummin, olivolja, vinÀger och citronsaft. Diary of a Glam Mommy... tillsÀtter malen spiskummin. Travel by Stove har i malen vitlök.
Chimol serveras till carne asada, rostkött, och dipp till tortillachips (Diary of a Glam Mommy...). Jag Ät med jasminris.
Jag utgick frÄn International Cuisine, Travel by Stove och Diary of a Glam Mommy... Jag kryddade med malen spiskummin och malen vitlök.
Chimol
MĂ€ngd: ca 400 g
Ingredienser:
1/2 silverlök
1 grön paprika (~ 165 g)
1 tomat (~ 140 g)
15 g fÀrsk koriander
6 msk limesaft (frÄn 2 limes)
1/2 tsk salt
1 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen vitlök
Instruktioner:
Skala och finhacka silverlök. Skölj paprika. KÀrna ur och finhacka. Skölj tomat. Finhacka. Skölj koriander. Finriv. HÀll allt i en skÄl. Blanda. Servera kallt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Vaya, pues!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar