16 september är dag 16 på Rice and Wildrice Month. Och Mexikos nationaldag! 🇲🇽 Dagens recept är Arroz con Cilantro. Arroz är ris, con är med och cilantro är koriander.
Men Arroz Verde, då? Det är ju också ris med koriander. Ja, men det är skillnad. Cook. Eat. World. förklarar:
"Arroz Verde is a Mexican rice dish flavoured with a blend of fresh herbs like coriander (and sometimes parsley), green chillies, onions, and garlic. These ingredients are blended to create a vibrant green sauce that's mixed with rice and cooked until fluffy, offering a fragrant and flavourful side dish."
Cook. Eat. World. använder olivolja, gul lök, vitlök, grön chili, spiskummin, koriander, grönsaksbuljong, salt och vitt ris.
Receptet i "Vegan Mexico: Soul-Satisfying Regional Recipes from Tamales to Tostadas" av Jason Wyrick innehåller rostad poblanochili, silverlök, koriander, epazote (eventuellt), vitlök, grönsaksbuljong, salt, olivolja och brunt ris. FYI, rekommenderar verkligen kokboken!
Mexico In My Kitchen använder långkornigt ris, poblanochili, koriander, silverlök, vitlök, kycklingbuljong, matolja, salt och svartpeppar.
Medan Arroz con Cilantro inte är sås med ris. Metoden är lite mer som risotto.
Jag utgick från sida 95 i "Mexikanskt: Äkta burritos, tacos, salsor och mycket mer" Felipe Fuentes Cruz och Ben Fordham. Ingredienserna är matolja, basmatiris, gul lök, havssalt, vitpeppar, vatten, koriander och limesaft.
Ingredienserna och tillagningsmetoden varierar lite grann. Marisol Cooks använder olja, vatten, långkornigt ris, gul lök, vitlök, salt, koriander och limesaft. Felipe och Ben gör det inte, men Marisol varnar att inte röra om riset för då blir det soggy.
Men... tillagningsmetoden är annorlunda. Felipe och Ben säger att tillaga i 8-10 minuter eller enligt paketet. Marisol sjuder i 20 minuter på medelvärme. 🤷♀️ Jag valde att skaka kastrullen ofta.
Arroz con Cilantro
Mängd: 1 st 100 cl skål, ca 590 g
Ingredienser:
1/4 medium gul lök
25 g färsk koriander
215 g basmatiris
20 g olivolja
1/2 tsk salt
1 nypa malen svartpeppar
6 dl vatten
1 msk limesaft
Instruktioner:
Skala och finhacka lök. Skölj och finriv koriander. Värm en spisplatta på låg värme. Häll olivolja i en kastrull. Värm. Skölj basmatiris i kallt vatten. När varm, tillsätt lök, basmatiris, salt och svartpeppar. Fräs i 2-3 minuter. Häll i vatten. Sjuda under lock i 8-9 minuter och skaka kastrullen ofta. Ta bort kastrullen. Blanda i koriander och limesaft. Servera varmt.
Adiosito!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar