lördag 7 september 2024

Baião de Dois

7 september är dag 7 på Rice and Wildrice Month, Organic September och indiska Nutrition Week. Dagens recept är Baião de Dois, en traditionell rätt med ris och bönor från nordöstra Brasilien. 🍚🫘🇧🇷
Baião är en traditionell folkdans och typ av musik från regionen Ceará i Brasilien. Och dois betyder två på portugisiska (Wikipedia).
Så "Baião de Dois’ betyder "dance for two" eller "dance of two" (Amigo FoodsThe Vegetarians' Kitchen). "In this case, the two dancers are rice and beans. They dance together in sync in order to tantalise your taste buds. Isn’t that lovely?", förklarar The Vegetarians' Kitchen.

Ingredienserna varierar men standard är lök, vitlök, koriander, ris, black eyed peas, bacon, ost. Jag har sett varianter med kryddor, korv, och grönsaker som paprika, tomat och pumpa. "The rice is cooked with the beans, with the broth already developed, along with other ingredients such as onion, tomato, pepper and spices: coriander and chives. Cheese and cream are also usually added", säger Wikipedia.

Vilken typ av ris? De flesta specificerar inte. 
Amigo Foods säger vitt ris, The Spruce Eats säger bara ris, Flavors of Brazil säger långkornigt ris, Sabor Brasil säger basmatiris eller parboiled ris, Saveur säger jasminris, 
Texas de Brazil förklarar:
"You can use any kind of rice you like for this recipe. Brazilians typically favor long-grain rice, since it has less starch and therefore a less glutinous, or sticky, texture. But again, you can use what you have. If you want less starch on a short grain variety, just rinse it a few times with cold water." 

Nu till ett problem. Alla recept säger färska eller frysta black eyed peas. Flera varnar att inte ta konserverade pga bismak och konsistens. Så mitt val blev torkade. 165 g torkade black-eyed peas blötlagda i 12 timmar blev ca 355 g. Hur länge de måste koka beror på hur gamla de är. Jag köpte i september så 30-31 minuter räckte. 

Alla använder inte bacon. The Spruce Eats skriver: "In Brazil, this dish is often prepared with dried beef (carne de sol) but pork (bacon in this case) is also popular." Och Amigo Foods säger: "You can cook baião de dois with pork, carne de sol (dried beef), scrambled eggs, and spices." 

Osten är queijo coalho, en mjuk komjölksost från nordöstra Brasilien (Wikipedia). Osten ersätts oftast med mozzarella. 

Jag utgick från Texas de Brazil och The Spruce Eats. Båda recepten säger att tillsätta mer vatten om det behövs. Jag hade i mer vatten. Jag tror det var för att
1: jag hade i mer black eyed peas (ca färska/frysta 337.5 resp 360 g), 
2: torkade kanske drar till sig mer vatten, 
3: och jag tillagade riset på medelvärme istället för låg. 


Baião de Dois

Mängd: 2 st 100 cl skålar, ca 1575 g 

Ingredienser:
165 g torkade black-eyed peas 
10 dl vatten 
1 liten gul lök
3 vitlöksklyftor 
10 g färsk koriander 
110 g Green Vie Mozzarella Flavour Block 
6 skivor ICA Vegobacon rökta vegoskivor av bondbönsprotein
15 g olivolja 
6 dl vatten 
2 tsk salt
1/2 tsk malen svartpeppar 
285 g jasminris 
7 dl vatten 
1 msk Renée Voltaire Veggiebuljong  

Instruktioner:
Skölj black-eyed peas. Häll black-eyed peas och vatten i skål. Kyl i 12 timmar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och grovhacka koriander. Skär mozzarella i 2 cm kuber. Värm en spisplatta på medelhög värme. Värm en stekpanna. Lägg i bacon. Stek i 4-5 minuter. Vänd och stek i 4-5 minuter. Lägg i skål. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll lök och olivolja i en kastrull. Fräs i 1-2 minuter. Tillsätt vitlök. Fräs i 30 sekunder. Riv/smula bacon i bitar. Skölj black-eyed peas. Tillsätt black-eyed peas, bacon, vatten, salt och svartpeppar. Höj värmen till hög. Koka upp. Sänk värmen till medel. Sjuda i 30-31 minuter till de är mjuka. Skölj jasminris i kallt vatten 5-6 gånger. Häll i jasminris, ris och buljongpulver. Höj värmen till hög. Koka upp. Sänk värmen till medel. Sjuda i 19-20 minuter och rör om konstant. Häll i skålar. Lägg på mozzarella. Låt smälta. Servera varmt. 

Förvaring: Förvara i kyl.

Falou!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar