19 augusti Ă€r Afghanistans nationaldag! đŠđ« Och Hot and Spicy Food Day! đ¶ Temadagens ursprung Ă€r okĂ€nt men har funnits sedan Ă„tminstone 2012, enligt vad jag har sett.
Dagens recept Àr Shola Ghorbandi/Shola-e Ghorbandi/Sholeh ghorbandi. Shola Àr en risrÀtt och Ghorband Àr ett distrikt i Afghanistan.
Taste Atlas sÀger:
"Shola is a traditional Afghan dish that is based on a kind of short-grain sticky rice, which is also referred to as shola. The dish has been prepared in both sweet and savory versions, although the latter version is more common these days. Savory shola is a traditional home-cooked dish that is typically made by combining short-grain sticky rice and mash mung beans or split peas, and it can also contain some meat in it such as beef or lamb.
Warm and hearty, shola is ideally enjoyed during the cold months, and it is usually accompanied by a glass of plain yogurt, quroot (dried curd), along with a fresh vegetable salad. Different versions of shola, also called sholleh, have also been widely consumed in Iran and the Middle East, with various other ingredients used in the preparation, making the dish either sweet or savory."
Och Taste Atlas sÀger:
"Sholeh ghorbandi is a traditional rice dish hailing from Afghanistan's Ghorband district. The dish is usually made with a combination of medium-grain rice, oil, onions, tomatoes, mung beans, lime, dill, and black pepper. The onions are fried in oil and mixed with tomatoes, mung beans, salt, and water.
The mixture is simmered until the mung beans become slightly softened but not mushy. It is then mixed with rice and cooked until the rice has absorbed the liquid. The rice shouldn't be stirred at this stage as the grains will break and completely change the texture of sholeh ghorbandi.
Once done, the dish is sprinkled with black pepper and served on a large platter before it's garnished with lime wedges and dill sprigs. Sholeh ghorbandi is traditionally served as an accompaniment to a rich lamb curry called qormeh gosfand."
Jag utgick frÄn Pick up limes. Inte alla recept har chana dal, delade kikÀrtor. IstÀllet för korma/qorma/qormeh, Àr det Gheymeh, chana dal-röra, pÄ.
Vilket ris ska man ha? Delicious Food Corner sÀger lÄngkornigt ris, Taste Atlas sÀger mellankornigt, Masala TV Recipes sÀger basmatiris, Shoaila's Simple Cuisine sÀger rundkornigt ris, Bahar's Kitchen sÀger rundkornigt ris, Big oven sÀger rundkornigt ris, Pick up limes sÀger rundkornigt ris i receptet och i kommentarerna "Yes, this version of Shola is an Afghan dish, and it often varies in ingredients and preparation. While calrose rice is common, using long-grain rice is a common alternative."
Eftersom de flesta sÀger rundkornigt ris och att Zubaidas Kitchen beskriver det som "risotto style dish", tog jag rundkornigt ris.
Matskolan förklarar:
"Ris indelas oftast i lÄngkorniga, mellankorniga och rundkorniga sorter. De lÄngkorniga sorterna hÄller samman bÀttre vid kokning och blir separata korn efter kokning medan mellankorniga och rundkorniga Àr mjukare och ofta tenderar att klibba vid kokning." Jag tog arborioris.
Shola Ghorbandi
MÀngd: 2 st 100 cl skÄlar, ca 1240 g
Ingredienser:
100 g torra sabut moong dal
5 dl vatten
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
30 g rapsolja
15 g tomatpuré
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen paprika
1 krm malen svartpeppar
4 dl vatten
250 g torrt arborioris
7 dl vatten
2 tsk salt
1 msk torkad dill
Gheymeh:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
20 g rapsolja
15 g tomatpuré
1 krm malen gurkmeja
1/2 tsk malen svartpeppar
1 tsk salt
200 g kokt chana dal
3 msk vatten
Garnering
Malen paprika
Torkad mynta
Instruktioner:
Skölj moong dal. HÀll moong dal och vatten i en skÄl. Kyl i 11 timmar. Skala och finhacka all lök och vitlök. VÀrm en spisplatta pÄ medelvÀrme. HÀll lök och rapsolja i en kastrull. FrÀs gyllene i 9-10 minuter. TillsÀtt vitlök och tomatpuré. FrÀs i 30 sekunder. HÀll i paprika, spiskummin, gurkmeja, paprika och svartpeppar. FrÀs i 1 minut. Skölj moong dal. TillsÀtt moong dal och vatten. Sjuda i 24-25 minuter under lock med locket pÄ glÀnt. De ska vara mjuka pÄ utsidan men fortfarande lite hÄrda i mitten.
Höj vÀrmen till hög. HÀll i ris, vatten, salt och dill. Koka upp. SÀnk vÀrmen till lÄg. Sjuda under lock i 21-22 minuter och skaka kastrullen dÄ och dÄ. Gör Gheymeh: VÀrm en spisplatta pÄ medelvÀrme. HÀll rapsolja i en kastrull. VÀrm. NÀr oljan Àr varm, hÀll i lök. FrÀs 6-7 miuter gyllene. TillsÀtt vitlök och tomatpuré. FrÀs i 30 sekunder. HÀll gurkmeja, svartpeppar och salt. FrÀs i 1 minut. Skölj chana dal. HÀll i chana dal och vatten. SÀtt pÄ lock. StÀng av vÀrmen. Ta bort Gheymeh-kastrullen nÀr riset Àr klart. Ta bort ris-kastrullen. LÄt stÄ i 10 minuter. LÀgg ris pÄ tallrik. HÀll pÄ Gheymeh. Strö över paprika och mynta. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
XudĂą hĂąfez!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar