17 augusti Ă€r Indonesiens nationaldag! đźđ© Dagens recept Ă€r Wedang Teh Susu Jahe. đ«☕️đ«đ¶
Wedang Àr varm dryck, teh Àr teh, susu Àr mjölk och jahe Àr ingfÀra. Wedang Jahe Àr ingefÀrste frÄn Indonesien och Wikipedia skriver sÄ hÀr om det:
"It is made from the ginger rhizome, usually fresh and cut in thin slices, and palm sugar or granulated cane sugar, frequently with the addition of fragrant pandan leaves. Palm sugar can be substituted with brown sugar or honey. Traditionally people might add spices such as lemongrass, cloves, and cinnamon stick. [...] Milk, either fresh or condensed, might be added."
Jag utgick frÄn Daily cooking quest. Receptet sÀger ingefÀra och citrongrÀs ska vara "bruised". Vad betyder det?
177 Milk Street förklarar:
"Second, bruising is a technique used to release the flavors and aromas of certain ingredients, such as herbs, spices, garlic, ginger, and lemongrass. It involves gently crushing or pressing the ingredient with a tool such as a mortar and pestle, the back of or heel of a knife, or even your hands."
Jag ersatte strösocker med kokossocker. Tycker det passar bra dÄ palmsocker Àr vanligt i indonesisk matlagning.
Wedang Teh Susu Jahe
MĂ€ngd: 2 st 45 cl tekoppar
Ingredienser:
50 g fÀrsk ingefÀra
1 citrongrÀs (~ 20 g)
30 g kokossocker
2 1/2 dl vatten
2 /2 dl vatten
1 svart tepÄse, English Breakfast eller Earl Grey
1 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
Instruktioner:
Skala och banka pÄ ingefÀra. Skölj citrongrÀs och banka. SkÀr bort botten. Grovhacka. VÀrm en spisplatta pÄ hög vÀrme. HÀll ingefÀra, citrongrÀs, kokossocker och vatten i en kastrull. Koka upp. SÀnk vÀrmen till medel. Sjuda i 11-12 minuter och rör om dÄ och dÄ. StÀll sil över skÄl. HÀll i sirap.
VÀrm en spisplatta pÄ hög vÀrme. HÀll vatten i en kastrull. Koka upp. Ta bort kastrullen. HÀll i tepÄse. StÄ i 3-4 minuter. Ta bort tepÄse. Blanda i sirap och havremjölk. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Sampi ketemu!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar