lördag 24 augusti 2024

Mafalde con Pesto alla Trapanese

Tigger update! 




31 juli.



1 augusti 



3 augusti


6 augusti 





8 augusti gick vi ut 13:02. Hon nosade och märkte nog inte att det var en duva ute! Duvan verkade inte heller märka Tigger. När Tigger ville hem kom en till duva! Kom hem 13:06. Det lilla livet blev helt slut! 





9 augusti kom mamma. 😍




10 augusti. Morgonmys! 


11 augusti kom mamma.





13 augusti. 


14 augusti.


15 augusti 13:35 gick vi ut. Vi hann precis komma ut 13:36 när någon öppnade porten. Fastän grannar hördes var hon lugn och nosade. Åt massa gräs i flera minuter. 13:45 var vi hemma igen. Nytt rekord för i år! 🏅🏆



16 augusti.








17 augusti. 









19 augusti.




I torsdags kom mamma. ❤️





Igår.

Moving on. Dagens recept är Mafalde con Pesto alla Trapanese.  Mafalde/mafalda/mafaldie/reginette är en pastatyp son är lång och vågig. Pastan fick sitt namn i ära till prinsessan Mafalda of Savoy födsel. Mafaldine betyder "little queens" (Wikipedia). 
Jag hittade inte vegansk och glutenfri mafalde online så jag tog Mafalde Corta. 



Mafalde Corta är 30 mm lång och 1.2 mm tjock (Pasta Garofalo). Det står in på hemsidan hur lång mafalde är men jag googlade runt lite och såg 10-26 cm. 

Pesto alla Trapanese kommer från Trapani på Sicilien. Till skillnad från Pesto alla Genovese, innehåller Pesto alla Trapanese tomat och skållade mandlar. 
Jag utgick från sida 123 "Vegetariana Siciliana" av och Cooking with Ayeh


"1. Traditionally a mortar and pestle is used for a rustic chunky Trapanese pesto. It’s best to follow the order of when the ingredients are added to make the blending easier

2. You can however use a small food processor or blender but ensure not to over blend the pesto and only pulse it so you still have a rustic texture. *Note the blender will create more of a thin watery consistency due to the tomato juices" 

Jag använde matberedare men såg till att inte övermixa.


Mafalde con Pesto alla Trapanese

Mängd: 2 st 100 cl skålar, ca 1180 g, ca 440 g pesto

Ingredienser: 
400 g Pasta Garofalo Mafalde Corta Gluten Free (~ 775 g kokt) 

Pesto alla Trapanese:
4 vitlöksklyftor 
25 g färsk basilika (från 1 kruka) 
120 g körsbärstomater
150 g skållade mandlar 
45 g olivolja 
100 g Valio Oddlygood Grand Italian Style  
2 krm salt 
1 nypa malen chili

Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull. Koka upp. Tillsätt mafalde. Koka i 9-10 minuter. Rör om då och då. Häll i durkslag. Skala och grovhacka vitlök. Skölj basilika. Dra av blad. Skölj tomat. Skär i fyra delar. Häll vitlök, mandlar och olivolja i en matberedare. Mixa i 1-2 minuter. Tillsätt basilika. Mixa i 20-30 sekunder. Häll i tomat, parmesan, salt och chili. Mixa i 5-10 sekunder. Blanda mafalde och pesto. Servera varmt. 

Förvaring: Förvara i kyl.

Bula vinaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar