torsdag 29 augusti 2024

Mafalde al Limone

29 augusti Ă€r Lemon Juice Day! 🍋 Temadagen skapades 2013 (Holiday Calendar). Dagens recept Ă€r Mafalde al Limone. 
Jag utgick frĂ„n sida 129 i "Viva la pasta!" av Bo Hagström. 
"Det var Sophia Loren som gjorde det hÀr napolitanska receptet kÀnt. SjÀlvklart anvÀnde hon de fantastiska citronerna frÄn Amalfikusten. Receptet dök upp i mitten pÄ 1970-talet dÄ det blev pÄ modet att anvÀnda grÀdde i matlagningen Àven i Syditalien."

Mafalde/mafalda/mafaldie/reginette Ă€r en pastatyp som Ă€r lĂ„ng och vĂ„gig. Pastan fick sitt namn i Ă€ra till prinsessan Mafalda of Savoy födsel. Mafaldine betyder "little queens" (Wikipedia). 
Jag hittade inte vegansk och glutenfri mafalde online sĂ„ jag tog Mafalde Corta. 



Mafalde Corta Ă€r 30 mm lĂ„ng och 1.2 mm tjock (Pasta Garofalo). Det stĂ„r in pĂ„ hemsidan hur lĂ„ng mafalde Ă€r men jag googlade runt lite och sĂ„g 10-26 cm. 


Mafalde al Limone

MÀngd: 1 st 100 cl skÄl, ca 770 g

Ingredienser: 
2 msk finrivet citronskal (frÄn 2 citroner)
40 g valnötter 
300 g Pasta Garofalo Mafalde Corta Gluten Free (~ 585 g kokt) 
25 g Naturli' Ekologisk Vegan Block  
25 g Valio Oddlygood Grand Italian Style 
2 msk citronsaft
1 nypa malen svartpeppar 
1 dl Valio Oddlygood Easy Cooking Gluten Free 
1 tsk salt 

Instruktioner: 
Skölj citron. Finriv. Grovhacka valnötter. Spara lite citronskal och valnötter till garnering. VÀrm en spisplatta pÄ hög vÀrme. HÀll vatten i en kastrull. Koka upp. TillsÀtt mafalde. Koka i 9-10 minuter. Rör om dÄ och dÄ. HÀll i durkslag. VÀrm en spisplatta pÄ lÄg vÀrme. HÀll citronskal och smör i en kastrull. SmÀlt smör. TillsÀtt valnötter. FrÀs i 3-4 minuter. HÀll i parmesan, citronsaft och svartpeppar. FrÀs i 1-2 minuter. TillsÀtt grÀdden lite i taget under omrörning. Ta bort kastrullen. Blanda i pasta och salt. LÀgg pÄ tallrik. Garnera med rivet citronskal och valnötter.

Förvaring: Förvara i kyl.

Alla prossima!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar