söndag 14 juli 2024

Pommes de Terre Fondantes

14 juli Ă€r Bastiljdagen, dvs Frankrikes nationaldag! đŸ‡šđŸ‡” Dagens recept Ă€r Pommes de Terre Fondantes/Pommes Fondantes. Pommes de terre Ă€r potatis och fondantes Ă€r smĂ€ltande pĂ„ franska. 
Wikipedia sĂ€ger att Pommes Fondantes "is a method of preparing potatoes that traditionally involves cutting them into cylinders, browning the ends, and then slowly roasting the potatoes in butter and stock, such as chicken stock or beef stock." 

Taste Atlas sÀger:
"If properly prepared, the potatoes should be golden on the outside and melting inside." 😍 Mon Dieu! DĂ©licieux! đŸ€€

Det finns mĂ„nga olika recept. Felicity Cloake pĂ„ The Guardian gĂ„r igenom flera kockars recept. Det Ă€r olika potatisar, olika fetter och olika tillagningsmetoder. Man kan göra dem mer "naturella". Vanliga tillĂ€gg Ă€r vitlök och timjan. 
Det Ă€r vaxig potatis som gĂ€ller! Jag googlade och hĂ€r Ă€r exempel: nypotatis, röd potatis, Charlotte, Jazzy, Maris Peer, Jersey Royals, Fingerling, Bintje, Asterix, Viktoria, Maria, Annabelle. Jag köpte gourmetpotatis pĂ„ ICA och sorten Ă€r Jazzy. 

Jag utgick frĂ„n Le Pistou Cooking School och Spruce Eats. De sa att steka i stekpannan 4-6 minuter men jag vill ha mer fĂ€rg sĂ„ jag stekte lĂ€ngre. Mina potatisar var smĂ„ sĂ„ de blev mindre och lĂ€gre Ă€n andras. 
Tips! Koka slantarna som blir över och doppa i skyn som blir kvar. 


Pommes de Terre Fondantes

MĂ€ngd: 1 st portion, ca 300 g 

Ingredienser:
800 g vaxig potatis 
1 vitlöksklyfta
2 timjankvistar 
40 g Naturli' Ekologisk Vegan Block 
20 g olivolja 
Salt
Malen svartpeppar 
1 1/2 dl vatten 
1 tsk RenĂ©e Voltaire Veggiebuljong 
FĂ€rsk timjan

Instruktioner:
Skala potatis. SkĂ€r bort runda toppar. Dela större sĂ„ de blir 3-4 cm höga. Skala och skiva vitlök. Skölj timjan. SĂ€tt ugnen pĂ„ 225 grader. LĂ€gg ugnsform pĂ„ en bakplĂ„t och sĂ€tt in. VĂ€rm en spisplatta pĂ„ medelvĂ€rme. HĂ€ll vitlök, timjan, smör och olivolja i en stekpanna. FrĂ€s i 1 minut. HĂ€ll vitlök och timjan i en skĂ„l. LĂ€gg i potatis. Strö över salt och svartpeppar. FrĂ€s gyllenbrun i 10-11 minuter. Skaka stekpannan dĂ„ och dĂ„. VĂ€nd. Strö över salt och svartpeppar. FrĂ€s gyllenbrun i 10-11 minuter. Ta bort stekpannan. VĂ€rm en spisplatta pĂ„ hög vĂ€rme. HĂ€ll vatten och buljongpulver i en kastrull. Koka upp. Öppna ugnsluckan. LĂ€gg i potatis, sky, vitlök och timjan. HĂ€ll i buljong sĂ„ potatisarna Ă€r tĂ€ckta till mitten. Stek i 47-48 minuter. LĂ€gg upp och lĂ€gg pĂ„ timjan. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kyl.

À bientît!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar