14 juli Ă€r Bastiljdagen, dvs Frankrikes nationaldag! đšđ” Dagens recept Ă€r Pommes de Terre Fondantes/Pommes Fondantes. Pommes de terre Ă€r potatis och fondantes Ă€r smĂ€ltande pĂ„ franska.
Wikipedia sÀger att Pommes Fondantes "is a method of preparing potatoes that traditionally involves cutting them into cylinders, browning the ends, and then slowly roasting the potatoes in butter and stock, such as chicken stock or beef stock."
Taste Atlas sÀger:
"If properly prepared, the potatoes should be golden on the outside and melting inside." đ Mon Dieu! DĂ©licieux! đ€€
Det finns mÄnga olika recept. Felicity Cloake pÄ The Guardian gÄr igenom flera kockars recept. Det Àr olika potatisar, olika fetter och olika tillagningsmetoder. Man kan göra dem mer "naturella". Vanliga tillÀgg Àr vitlök och timjan.
Det Àr vaxig potatis som gÀller! Jag googlade och hÀr Àr exempel: nypotatis, röd potatis, Charlotte, Jazzy, Maris Peer, Jersey Royals, Fingerling, Bintje, Asterix, Viktoria, Maria, Annabelle. Jag köpte gourmetpotatis pÄ ICA och sorten Àr Jazzy.
Jag utgick frÄn Le Pistou Cooking School och Spruce Eats. De sa att steka i stekpannan 4-6 minuter men jag vill ha mer fÀrg sÄ jag stekte lÀngre. Mina potatisar var smÄ sÄ de blev mindre och lÀgre Àn andras.
Tips! Koka slantarna som blir över och doppa i skyn som blir kvar.
Pommes de Terre Fondantes
MĂ€ngd: 1 st portion, ca 300 g
Ingredienser:
800 g vaxig potatis
1 vitlöksklyfta
2 timjankvistar
40 g Naturli' Ekologisk Vegan Block
20 g olivolja
Salt
Malen svartpeppar
1 1/2 dl vatten
1 tsk Renée Voltaire Veggiebuljong
FĂ€rsk timjan
Instruktioner:
Skala potatis. SkĂ€r bort runda toppar. Dela större sĂ„ de blir 3-4 cm höga. Skala och skiva vitlök. Skölj timjan. SĂ€tt ugnen pĂ„ 225 grader. LĂ€gg ugnsform pĂ„ en bakplĂ„t och sĂ€tt in. VĂ€rm en spisplatta pĂ„ medelvĂ€rme. HĂ€ll vitlök, timjan, smör och olivolja i en stekpanna. FrĂ€s i 1 minut. HĂ€ll vitlök och timjan i en skĂ„l. LĂ€gg i potatis. Strö över salt och svartpeppar. FrĂ€s gyllenbrun i 10-11 minuter. Skaka stekpannan dĂ„ och dĂ„. VĂ€nd. Strö över salt och svartpeppar. FrĂ€s gyllenbrun i 10-11 minuter. Ta bort stekpannan. VĂ€rm en spisplatta pĂ„ hög vĂ€rme. HĂ€ll vatten och buljongpulver i en kastrull. Koka upp. Ăppna ugnsluckan. LĂ€gg i potatis, sky, vitlök och timjan. HĂ€ll i buljong sĂ„ potatisarna Ă€r tĂ€ckta till mitten. Stek i 47-48 minuter. LĂ€gg upp och lĂ€gg pĂ„ timjan. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Ă bientĂŽt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar