lördag 20 juli 2024

Hogao

20 juli Ă€r Colombias nationaldag! 🇹🇮 Dagens recept Ă€r Hogao. Hogao Ă€r en variant av den spanska sofriton som innehĂ„ller salladslök, vitlök, tomat, spiskummin. Namnet kommer frĂ„n Ă€ldre anvĂ€ndandet av verben ahogar och rehogar som innebĂ€r en lĂ„ngsam tillagningsmetod (Wikipedia). "The ingredients and naming tradition varies from region to region, though it is originally from Antioquia and the region whose people are known as paisa" (Wikipedia)

Hogao Ă€r basen till mĂ„nga rĂ€tter men Ă€ven dipp till PĂĄtacones, Platanitos, Yuca frita och Bandeja paisa eller topping till arepas (My Colombian Recipes, Wikipedia). 
My Colombian Recipes sĂ€ger: "In Colombia you will find different versions of this sauce depending on the region and the cook."
 Jag utgick frĂ„n International Cuisine


Hogao

MĂ€ngd: ca 390 g

Ingredienser:
5 salladslökar (~ 125 g)
1 vitlöksklyfta 
4 tomater (~ 420 g)
40 g olivolja 
1 tsk malen spiskummin 
1/2 tsk salt 
1/2 krm malen svartpeppar 

Instruktioner:
Skölj salladslök. SkĂ€r bort botten och finhacka. Skala och finhacka vitlök. Skölj och tĂ€rna tomat. VĂ€rm en spisplatta pĂ„ medelvĂ€rme. HĂ€ll salladslök, vitlök, tomat, olivolja och spiskummin i en kastrull. Sjuda i 10-11 minuter och rör om dĂ„ och dĂ„. SĂ€nk vĂ€rmen till lĂ„g. TillsĂ€tt salt och svartpeppar. Sjuda i 10-11 minuter och rör om dĂ„ och dĂ„. Servera varmt. 

Förvaring: Förvara i kyl.

Chao!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar