13 juni är dag 13 på Fresh Fruit and Vegetables Month och dag 4 på BNF Healthy Eating Week. Erdäpfelschmarrn är dagens recept. Erdäpfel är potatis på österrikisk tyska. Och schmarrn, då? Wiktionary förklarar:
"(Austria, Bavaria, Southern Germany) A dish of chopped or shredded baked goods; especially Kaiserschmarrn (shredded pancake dessert)."
Jag utgick från Combine Good Flavors.
Erdäpfelschmarrn
Mängd: 1 st portion, ca 535 g
Ingredienser:
10 fast potatis (~ 750 g) (~ 610 g efteråt)
1 tsk salt
1/2 gul lök
15 g rapsolja
2 tsk salt
1/2 krm malen vitpeppar
Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Häll potatis och vatten så det täcker i en kastrull. Tillsätt salt. Koka i 18-19 minuter. Häll av vattnet. Häll på kallt vatten. Skala och finhacka lök. Skala potatis. Grovriv. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll lök och rapsolja i en stekpanna. Fräs i 2-3 minuter. Höj värmen till hög. Häll i potatis, salt och vitpeppar. Sprid ut jämt. Stek i 14-15 minuter. Rör inte om, vänd när potatis fått fin stekyta. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Servus!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar