12 april är Linssoppans dag! Supermiljöbloggen säger att bloggarna Lotta Brinck, Ika och CrimsonAnn skapade Linssoppans dag 2011. Lins- och morotssoppa är dagens recept.
* Med mitt recept blir linserna mjuka men med tuggmotstånd, men till det här receptet lät jag de stå så de var ännu mjukare, så mjuka som jag vill ha de i soppa
Lins- och morotssoppa
Mängd: 2 st 100 cl skålar
Ingredienser:
1 gul lök
2 morötter (~ 200 g)
4 tomater (~ 400 g)
25 g olivolja
8 dl vatten
4 dl vatten
1 tsk malen ingefära
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad salvia
500 g kokta röda linser *
5 dl vatten
2 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
Instruktioner:
Skala och finhacka lök. Skär bort toppen på morot. Skala och finhacka. Skölj tomat. Finhacka. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll lök, morot och olivolja i en kastrull. Fräs i 6 minuter. Höj värmen till hög. Häll i vatten. Koka i 17-18 minuter och rör om då och då. Tillsätt tomat, vatten, ingefära, rosmarin och salvia. Koka i 25-26 minuter. Ta bort kastrullen. Skölj linser. Blanda i linser, vatten, salt och vitpeppar. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kylen.
Pa!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar