25 mars är dag 25 på Nutrition Month och Greklands nationaldag. 🇬🇷 Dagens recept är Fakorizo! Fako är lins och rizo är ris på grekiska. Jag utgick från Dimitra's dishes. Jag tyckte att 1/2 cup (1.18 dl/110.2 g) olivolja var hänsynslöst löjligt. Jag behövde bara 20 g men det innebar att jag behövde öka mängden vatten på slutet.
Fakorizo
Mängd: 2 st 100 cl skålar, ca 1060 g
Ingredienser:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
15 g färsk persilja
200 g basmatiris
8 dl vatten
10 dl vatten
200 g torra gröna linser
1 lagerblad
20 g olivolja
4 dl vatten
200 g krossade tomater
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
Instruktioner:
Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och finhacka persilja. Skölj basmatiris 5-6 gånger i kallt vatten. Häll basmatiris och vatten i en skål. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll vatten i en kastrull. Låt sjuda. Skölj linser i en sil. Häll i linser och lagerblad. Sjuda i 15-16 minuter och rör om då och då. Skölj linser i en sil. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll lök och olivolja i en kastrull. Fräs i 8-9 minuter. Tillsätt vitlök. Fräs i 20-30 sekunder. Häll basmatiris i sil. Häll i basmatiris, linser, vatten, tomat, salt och svartpeppar. Höj värmen till hög. Koka upp. Sänk värmen till medel. Sjuda under lock i 13-14 minuter och rör om ofta. Blanda i persilja. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Ya!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar