torsdag 14 mars 2024

Doodh cha

14 mars är dag 4 på Nutrition & Hydration Week. Doodh cha är dagens recept. Doodh är mjölk och cha är te på hindi. Jag utgick från sida 164 i "Masala mama : En introduktion till det bengaliska köket" av Rizwan Gadery. FANTASTISK BOK, BTW!

India Food Network beskriver det så här:
"Doodh Cha is a Bengali-style masala chai (tea) made with water, milk, tea and aromatic spices boiled together."

* Jag tog 8 tepåsar Cardamom tea av Mahmood Tea, ceylon med kardemummasmak. Receptet säger "Gör det gärna ganska starkt eftersom mjölken kommer att runda av smakerna." Lådan säger 1-2 minuter så jag tog 4-5 minuter. 
 

Doodh cha

Mängd: 5 st 45 cl tekoppar

Ingredienser:
1 g färsk ingefära 
4 gröna kardemummakapslar
1/2 tsk fänkålsfrön
1 kanelstång 
1 stjärnanis
1 lagerblad 
3 kryddnejlikor 
4 svartpepparkorn 
10 dl vatten 
3 msk svart te *
1 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free 
4 msk ICA Sötströ 
1 nypa salt 

Instruktioner: 
Skala ingefära. Skiva och krossa. Krossa kardemummakapslar. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll kardemumma, fänkål, kanel, stjärnanis, lagerblad, kryddnejlika och svartpeppar i en kastrull. Rosta i 1-2 minuter. Häll i en mortel. Krossa lätt. Värm en spisplatta på hög värme. Häll ingefära, kryddor och vatten i kastrullen. Koka upp. Ta bort kastrullen. Tillsätt te. Låt dra till önskad styrka. Sätt sil över skål. Häll i te. Blanda i havremjölk, sötströ och salt. Servera varmt. 

Förvaring: Förvara i kyl.

Namaste!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar