torsdag 26 oktober 2023

Wiener Erdäpfelsuppe mit Rahm

26 oktober är Österrikes nationaldag! 🇦🇹 Men dessutom Potatisens dag! 🥔 Svensk potatis säger:
"Potatisakademien har tagit initiativet till att proklamera den 26 oktober som Potatisens Dag. Tanken är att vår kära knöl skall firas i hela landet då potatisen är skördad och tillgången är god i hela landet. Förhoppningen är att det serveras potatis i alla landets skolor och äldreboenden men även på restauranger och givetvis i hemmen."

Dagens recept är Wiener Erdäpfelsuppe mit Rahm. Wiener betyder från Vien, Erdäpfel är potatis, suppe är soppa, mit är med, och Rahm är grädde. Men i det här fallet handlar det om Sauerrahm, sur grädde, dvs gräddfil. Jag gör eget gräddfilsalternativ genom att blanda lika delar cream cheese och kokosyoghurt. 

Jag utgick från "Wiener Bäuerinnen kochen: Einfach gute Rezepte" av Rosemarie Wallner.
En irriterande grej är att det är otydligt.
Det ges inga mängder för brödkumminfrön, salt, mejram, peppar eller suppenwürze. Det står inte om det är färsk eller torkad mejram. Jag tog torkad. 
Suppenwürze betyder bokstavligen soppkrydda, men i praktiken det buljongpulver. 
Det står "1/2 - 1 Becher Sauerrahm", dvs 1/2 - 1 förpackning. Gräddfil säljs oftast i 2 - 3 dl förpackningar. Men i instruktionerna står det "önskad mängd gräddfil". 🤷‍♀️ 

Jag gjorde soppan en gång innan men tyckte den var för vattnig, så jag minskade vattnet från 15 till 12 dl.



Wiener Erdäpfelsuppe mit Rahm

Mängd: 2 st portioner 

Ingredienser:
400 g potatis (~ 300 g efteråt) 
12 dl vatten
1 tsk brödkumminfrön 
2 tsk salt
100 g Stockeld Dreamery Creamy Spread Original 
100 g Alpro Creamy & Subtle Coconut Natural  
1 msk Rawfoodshop Bouillon Powder 
1 tsk torkad mejram
1 nypa malen svartpeppar 

Instruktioner:
Skala potatis. Skär i 1 cm bitar. Värm en spisplatta på hög värme. Häll potatis, vatten, brödkumminfrön och salt i en kastrull. Koka i 8-9 minuter. Ta bort kastrullen. Häll ca 1 dl potatisbitar i en skål. Blanda cream cheese och kokosyoghurt slätt i en skål. Tillsätt gräddfil. Koka i 1-2 minuter. Ta bort kastrullen. Blanda i buljongpulver. 
Mixa så slätt det går med stavmixer. Häll i potatisbitar, mejram och svartpeppar. Blanda. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Servus!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar