fredag 20 oktober 2023

Salsa cruda

Salsa cruda är en tomatsalsa från Mexiko. Salsa betyder sås och cruda betyder rå. 
Jag utgick från receptet på sida 20 i "¡Taco loco!: Mexikansk gatumat från grunden" av Jonas Cramby. Wikipedia skriver:
"Pico de gallo (Spanish pronunciation: [ˈpiko ðe ˈɣaʝo], lit. 'rooster's beak'), also called salsa fresca ('fresh sauce'), salsa bandera ('flag sauce'), and salsa cruda ('raw sauce'), is a type of salsa commonly used in Mexican cuisine. It is traditionally made from chopped tomato, onion, and serrano peppers (jalapeños or habaneros may be used as alternatives), with salt, lime juice, and cilantro."


Men Jonas Cramby särskiljer dem. Salsa cruda beskrivs som "tomatsalsa" och Pico de gallo som "hackad tomatsalsa". Och det påpekas också av Wikipedia
"Pico de gallo can be used in much the same way as Mexican liquid salsas. Because it contains less liquid, it also can be used as a main ingredient in dishes such as tacos and fajitas." 




Salsa cruda

Mängd: ca 465 g 

Ingredienser:
2 vitlöksklyftor 
1/2 silverlök
2 röda chilifrukter (~ 30 g) 
1 knippe koriander (~ 15 g) 
400 g konserverade plommontomater 
1 msk limesaft (från 1/2 lime) 
1 tsk salt 

Instruktioner:
Skala och grovhacka vitlök och silverlök. Sölj chili. Kärna ur och grovhacka. Skölj koriander och dra av blad. Häll allt i en skål. 
Mixa så slätt det går med stavmixer. Servera rumsvarmt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Nos vemos!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar