söndag 1 oktober 2023

Párolt alma

Idag är 1 oktober. Det är starten på Apple Month! National Day Calendar förklarar ursprunget:
"In 1905, Captian [sic] James Handly of Quincy, Il united growers across the United States to support an annual observance of National Apple Day. The movement joined growers, distributors, and sales in the purpose of increasing sales and improving awareness of the product they provided to the general public. Their endeavor that started in 1905 grew into a week and then a month-long celebration. By 1973, National Apple Month became an annual event that's looked forward to by producers and consumers alike."
Och det är starten på Dessert Month! När och hur temamånaden skapades är okänt, men enligt mina googlesökningar fanns 2012.
Men exakt vad är dessert? Cambridge Dictionary säger: "sweet food eaten at the end of a meal".

"1: a usually sweet course or dish (as of pastry or ice cream) usually served at the end of a meal
2 British : a fresh fruit served after a sweet course"

Liknande säger Collins Dictionary:
"Dessert is something sweet, such as fruit or a pudding, that you eat at the end of a meal. [...]
[In British English]
1. the sweet, usually last course of a meal
2. mainly British
(esp formerly) fruit, dates, nuts, etc, served at the end of a meal
[...]
[In American English]
1. US
a usually sweet course, as of pie, cake, or ice cream, served at the end of a meal
2.  British
uncooked fruit served after, or in place of, the sweet course
[...]
[In American English]
1. cake, pie, fruit, pudding, ice cream, etc., served as the final course of a meal
2. Brit
a serving of fresh fruit after the main course of a meal

Britannica säger:
"Dessert, the last course of a meal. In the United States dessert is likely to consist of pastry, cake, ice cream, pudding, or fresh or cooked fruit. British meals traditionally end with nuts, fruits, and port or other dessert wine, while French practice is to end with fruit, cheese, and wine; in both Britain and France, a more elaborate meal would include a sweet course preceding the dessert offerings. In Spain, Portugal, and Latin American countries, desserts of flan (a baked caramel custard) are ubiquitous. Other rich sweets based on eggs, milk, and fruits also are preferred. The elaborate cakes and tarts of central and northern Europe make the dessert course a glory of these cuisines. Indian cuisine offers sweet puddings and dense cakes flavoured with rosewater, honey, and nuts."

Wikipedia säger:
"The term dessert can apply to many sweets, such as biscuits, cakes, cookies, custards, gelatins, ice creams, pastries, pies, puddings, macaroons, sweet soups, tarts, and fruit salad (fruit is commonly found in dessert courses because of its naturally occurring sweetness)."


1 oktober är också World Vegetarian Day! Så här skriver Wikipedia:
"World Vegetarian Day is observed annually around the planet on October 1. It is a day of celebration established by the North American Vegetarian Society in 1977 and endorsed by the International Vegetarian Union in 1978, 'To promote the joy, compassion and life-enhancing possibilities of vegetarianism.'" 

Dagens recept är Párolt alma. Párolt betyder ångkokt och alma betyder äpple på ungerska. Jag utgick från receptet på Párolt alma på sida 289 i "Ungerska specialiteter" av Aniko Gergely.



Boken är indelad efter områden, livsmedel och rätter. Det här receptet är i sektionen med recept från Dunántúl (Transdanubien på tyska), ett historiskt landskap.
 
Receptet anger inte tillagningstid eller vilken konsistens det ska vara. Så jag sökte på Párolt alma.
It's Hungarian har exakt samma recept.
KajaPiaZongora skär i tärningar och ångkokar i 8-10 minuter. 
Ízőrző skivar ("men inte gör tunt") och "koka[r] några minuter", men "noga med att inte koka äpplena för mjuka". Mitten på äpplena kan vara hårda. Sen stänger Ízőrző av värmen, täcker äpplena och låter stå i 5-10 minuter. 
Bojtocska Ízvilága skär i stora bitar och kokar "på en reservlåga" "tills de mindre bitarna är så mjuka att de faller isär när jag börjar röra", tar bort "och låter den ånga under locket". De större bitarna är "fortfarande halvhårda, men det är okej, för det blir gott på det sättet." 
Alla äter Párolt alma som tillbehör till maträtter.

Sen googlade jag på stuvade äpplen men fick inga resultat. På stewed apples fick jag massa resultat.
BBC Good Food skär äpple i bitar och sjuder på medelvärme i 5-10 minuter, "or until the apples are tender when pierced with the tip of a knife."
All Recipes skär i klyftor och sjuder på låg värme "until apples have reached desired tenderness", i 20-30 minuter. 
Cook it real good skär i tärningar och sjuder på låg värme i 10 minuter "or until the apples have softened". 
Live Eat Learn skär i större bitar och sjuder på medelvärme "until the apples are fork tender", ungefär 5-7 minuter.
Australian Women's Weekly Food skär i bitar och låter koka upp, sänker värmen till låg och sjuder i ca 10 minuter, "or until fruit is pulpy."
Good To fyrdelar och sjuder på medelvärme i drygt 5 minuter, "or until the apple is fluffy but a few chunks are still visible".
Delish skär i klyftor och kokar "until apples are tender but not yet falling apart", 15-20 minuter.
Healthy Little Foodies skär i bitar och sjuder på låg värme "until tender", 15-20 minuter.
Love food hate waste New Zealand skär i tärningar och sjuder på medelvärme i ungefär 10 minuter, "until soft".
Bargain mums skär i tärningar och sjuder på låg värme i ungefär 10 minuter, "or until the apples soften".
Ellie likes cooking skär i tärningar och sjuder på "medium low" i 5-10 minuter, "until apples are just tender".
Mrs Jones's Kitchen skär i 2-3 cm bitar och låter koka upp, sänker värmen till medel och sjuder i 7-10 minuter, "until the apples are tender and are starting to break down."
Hungry Healthy Happy skär i tärningar och sjuder på låg värme i 15 minuter.
Effortless Foodie skär i 3-4 cm bitar och sjuder på "medium-low heat" i 15 minuter.
Nutrition Stripped skär i klyftor och sjuder på "low-medium heat" i 15-18 minuter, "or until the apples are tender to desired texture."
Yummy Toddler Food skär i tärningar och låter koka upp, sänker värmen till medel och sjuder i 8-10 minutes "or until the apples are just soft when poked with a fork".
Mama loves food fyrdelar och sjuder på "medium/low heat" i ca 30 minuter.
Chelsea.co.nz skär i klyftor sjuder på medelvärme, sänker till "medium-low" och sjuder i 8-10 minuter "or until the apples are just tender", tar bort kastrullen och låter stå i 5 minuter. 
Whole & Healthy Kitchen skär i tärningar och sjuder på medelvärme i 10 minuter "until apples are completely soft through".

What to do... Jag tycker att mjuka men inte mosiga är bäst, vilket var 5-10 minuter för recept med tärningar. Men jag hade alltså stavar och jag tog 19-20 minuter.

Jag avvek från receptet och la till citronvattenbad för att stoppa oxidation. 
Medan de ungerska recepten användes som tillbehör till maträtter, oftast kött, anges stewed apples oftast som tillbehör till frukost och efterrätt. Jag åt som efterrätt med gojibär, tranbär, kokos och hampafrön. 



Párolt alma 

Mängd: 2 st portioner, ca 735 g

Ingredienser:
2 msk citronsaft 
5 dl vatten 
7 äpplen (~ 1000 g) (~ 775 g efteråt)
50 g Violife Vioblock 
1 nypa malen kanel 

Instruktioner: 
Bland citronsaft och vatten i en skål. Skölj äpple. Skala och kärna ur. Skär i tunna stavar. Lägg i skålen. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll äpple i sil. Häll äpple och smör i en kastrull. Sjuda i 19-20 minuter och skaka kastrullen ofta. Strö över kanel. Servera varmt. 

Förvaring: Förvara i kyl.

Viszlát! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar