onsdag 20 september 2023

Jeera Rice

Ikväll såg jag och mamma dokumentären "Praying for Armageddon" på Röda Kvarn. Bra och intressant dokumentär som handlar om hur konservativa evangeliska amerikanska organisationer och kyrkor stöttar Israels kamp mot Palestina. Varför? För de vill påskynda Armageddon som de tror ska snart ska i Jerusalem. De goda är alltså Israel och de onda Palestina. När de goda ska bli attackerade kommer ju Jesus ingripa och de trogna kommer till himlen. Detta förvirrade mig och mamma, för det är ju bara kristna som är de rättrogna i detta perspektivet. Så judarna kommer då slaktas...? 🤔 
Men i alla fall, intressant dokumentär. Väcker frågor! Här är trailern:



Vidare till dagens recept på dag 20 på Rice Month, vilket är den indiska risrätten Jeera Rice. Jeera Rice kallas också för Cumin Rice och Zeera Rice (Indian Veggie Delight). Jeera är hindi för spiskummin. Jeera Rice är populärt i norra Indien och Pakistan (Wikipedia). Wikipedia förklarar bakgrunden:
"The cooking method of Jeera rice is not found in very ancient books or writings of Indian cuisine. Writings about this cuisine have been found in books and travelogues of the ancient Mughal Empire. The Mughals preferred rice dishes, and so the chefs invented new recipes for rice and experimented with traditional old recipes. This is how Jeera rice was invented. Later, it was adopted in Indian cuisine and became so popular that the cuisine has now become very common."

Jag utgick från Swasthi's Recipes.


Jeera Rice 

Mängd: 1 st portion, ca 820 g

Ingredienser: 
285 g basmatiris 
10 dl vatten
1 grön chilifrukt
2 msk rapsolja 
1 lagerblad 
1 kanelstång 
4 gröna kardemummakapslar 
4 kryddnejlikor 
2 tsk spiskumminfrön 
5 dl vatten 
1 tsk salt  

Instruktioner:
Skölj basmatiris i kallt vatten. Häll ris och vatten i en skål. Låt stå i minst 30 minuter. Skölj chili. Skär bort toppen. Kärna ur. Värm en spisplatta på låg värme. Häll rapsolja, lagerblad, kanelstång, kardemummakapslar och kryddnejlikor i en kastrull. Låt fräsa. Tillsätt spiskumminfrön. Fräs i 3-4 minuter. Häll i ris i sil. Tillsätt ris och chili. Fräs i 2-3 minuter. Häll i vatten och salt. Sjuda under lock i 12-13 minuter. Ta bort kastrullen. Låt stå i 15 minuter. Fluffa med en gaffel. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kylen. 

Namaste!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar