Viva la Mexico för 16 september är Mexikos nationaldag! Dagens recept är Fruta con Chile Molido y Limón! Alltså frukt med malen chili och lime. Jag utgick från sida 71 i den FANTASTISKA kokboken "Vegan Mexico: Soul-Satisfying Regional Recipes from Tamales to Tostadas" av Jason Wyrick
Beskrivningen säger
"A quick snack ubiquitous across Mexico, this simple dish of sweet fruit, tart lime, salt, and chile powder is sure to perk
up your day. Use whatever fruit or melons are in season and choose a chile powder appropriate for your heat tolerance.
I prefer pequín chile powder, but if you don't like it spicy, you can use a mild chile powder (like ancho or guajillo) or powder made from mild California or New Mexico chile pods. The fruit is usually served in cups and occasionally comes with hot sauce on the side."
Receptet säger att till 1 portion behövs
2 cups sliced fruit such as mango, pineapple, watermelon, cantaloupe, coconut, or peaches
1/2 teaspoon salt
Juice of 2 limes
1 to 2 teaspoons chile powder of your choice
Hot sauce, optional, for serving
Jag tog cantaloupe, mango, ananas och persikor. Now...det står "sliced" i ingredienslistan och instruktionerna säger bara att blanda allt. Så jag improviserade och skar frukten lite hursomhelst. Det blev inte särskilt snyggt.
Eftersom Jasons recept producerade 280-450 g frukt så fyrdubblade jag de andra ingredienserna. Förutom limesaft.
Kunskapskokboken säger:
"En rumsvarm lime ger cirka 3 cl juice (2 msk), 35% av vikt. En kall som inte rullats cirka 20%."
Så 4 msk x 4 är 16 msk. 16 msk limesaft är 2.4 dl. Jag tog lite mindre, 2 dl då jag tyckte det räckte.
Fruta con Chile Molido y Limón
Mängd: 3 st portioner, ca 1580 g
Ingredienser
1 cantaloupe (~ 675 g) (~ 370 g efteråt)
1 mango (~ 360 g) (~ 225 g efteråt)
1 ananas (~ 1040 g) (~ 520 g efteråt)
2 persikor (~ 395 g)
2 tsk salt
1 msk malen anchochili
2 dl limesaft
Instruktioner:
Dela melon på hälften. Skär i klyftor. Skär bort skal. Skär i klyftor. Skala mango. Skär bort fruktköttet och skär i bitar. Skär bort ananaskronan. Dela på längden. Skär bort skalet. Skär i bitar. Skölj persika. Skär i klyftor. Häll all frukt i en skål. Bland i salt, chili och limesaft. Servera kallt.
Förvaring: Förvara i kylen.
Adios!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar