tisdag 11 juli 2023

Raw tomatsoppa

11 juli är International Raw Food Day och det blir Raw chokladbollar! Raw food beskriver Kurera som:

"Rawfood, också kallat levande föda eller råkost, är mat som inte hettats upp över 42 grader. Mycket av näringen förstörs helt eller delvis när maten hettas upp - eller behandlas. De flesta rawfoodare äter därför så naturlig och 'hel', obehandlad mat som möjligt. Helst helt ekologisk. Kosten är också fri från gluten och mejeri samt är ofta helt vegansk. Det enda processning som sker inom rawfood är att man fryser, torkar och mixar maten. Redan vid 50 procent rawfood märker kroppen stor skillnad."

OBS! Många ingredienser som används i raw recept är faktiskt inte raw. Karin Haglunds sida "Raw food eller inte?" där hon går igenom flera ingredienser. Jag har valt ut några här:


1: Havregryn 

"Havregryn kan ingå i en del desserter som säljs som raw food men havregryn är generellt inte raw. Det finns dock att få tag på raw men är mycket dyrare och svåra att få tag på."

I någon av Erica Palmcrantz Aziz böcker skrev hon att det finns raw havregryn i USA.

Victoria Vesterlunds blogg Rawvegan.se är fantastisk. I ett inlägg skriver Victoria: 

"Havregryn är inte raw, vill du göra en helt raw variant ska du köpa något som heter nakenhavre flingor, dessa kan du hitta i hälsokostbutiker och på nätet, dem har lite mer tuggmotstånd och lite mer smak."

2: Riven kokos  

"Kokosflingor är inte raw om man inte köpt från ett märke som tydligt visar att det är raw (har återigen en mycket dyrare prislapp än andra), se ex här. Man kan absolut ta ett raw food-recept och använda vanliga kokosflingor om man vill vilket jag själv ibland gör."


3: Agavesirap 

"Agavesirapen du köper i butik är oftast inte raw utan istället väldigt processad. Vill du köpa sötning som faktiskt är raw så var noga med att det står på paketet."

4: Nötter

"Många nötter och frön kan vara värmebehandlade och är då inte raw. Exempel kan de ha hettats upp för att kunna skalas. Väldigt vanligt med caschewnötter som är svåra att få tag på ekologiska och helt raw. Så att göra ”raw food-bollar” med vanliga cashewnötter är egentligen inte raw. Samma sak om nötterna är rostade, då är de givetsvis inte raw heller." 

5: Torkad frukt

I juli 2021 mejlade jag med Erica. Jag skrev:

"När det står torkad frukt/nötter på ingredienslistor i raw recept, hur viktigt är det att själva ingredienserna är raw? Frukt torkas ofta på högre än 42. Är det fortfarande tex raw bollar om russinen torkas på 60 grader?" 

Ericas svar:
"Det är lite gränsfall och egentligen för att vara hundra hundra raw ska man fråga leverantören menjag använder vanliga eko. Får se lite mellan fingrarna ibland;)" 

Efter detta mejlade jag tillverkare och samlade svar i dokument. Den här tabellen är på raw torkad frukt, enligt tillverkarna. Observera att jag fick svaren i juli/augusti 2021 så det kan ha ändrats. 


Och jag tror att alla Rawfoodshops torkade frukter är raw. 
De som inte är raw samlade jag också i en tabell:


Självklart finns det massa med tillverkare, men jag valde att fråga de som jag redan hade samlat innan dess. Dvs de med lägst kcal. 

Slutsats
Jag försöker vara så noga som möjligt och kollar i dokumentet. Men för att använda Ericas ord, måste man ibland se mellan fingrarna med ingredienser. 



Raw tomatsoppa 

Mängd: 2 st 80 cl skålar 

Ingredienser:
2 salladslökar (~ 30 g) 
3 röda chilifrukter (~ 40 g)
10 tomater (~ 1200 g) 
5 g persiljeblad 
50 ml kokosmjölk 
1 msk salt
1 nypa malen svartpeppar 
1 tsk citronsaft 
 
Instruktioner:
Grovhacka salladslök. Skölj chili. Skär bort toppen. Kärna ur och grovhacka. Skölj tomat. Grovhacka. Häll allt i en skål. Mixa slätt med en stavmixer. Ställ sil över en skål. Pressa i med sked. Tillsätt persilja, kokosmjölk, salt, svartpeppar och citronsaft. Mixa. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Tot ziens!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar