onsdag 15 mars 2023

Paprika- och chilisoppa

Idag har varit en av de värsta dagarna i Tiggers liv! För idag var det besök på Evidensia Helsingborg. Tigger sov mycket på morgonen och klagade inte, som jag förväntat mig. Men när jag tog bort maten vid midnatt beklagade hon sig. 
09:10 kom mamma och pappa och hämtade oss. Hon klagade hela resan. Efter ca 40 minuter av konstant klagande började hon trötta ut sig och efter 1 timme klagade hon mindre.



När vi svängde in till Berga och såg skylten Djursjukhus sa jag att det borde stå Tortyrhus istället. Mamma sa "ja, eller tortyrkammare".

Jag berättade för veterinären att Tigger hon druckit mindre och kissat mindre sedan hln fick diabetestorrfodret förra veckan. Jag sa att hon blivit mer kelig men fortfarande sover och vilar mycket. 

Vi vägde henne och överraskande nog vägde hon 4.78 (4.82 stod det i hemgångsrådet)! 8 mars vägde hon 5.22! Tänderna, buken och hjärtat var bra. 



Sen kom djurskötare och skulle ta blod. Tigger fick jävla tratt på sig! Blodsockret var 7 mmol/l, vilket är inom referensintervallet för friska katter. Men sen RAKADE hon Tiggers MAGE inför ultraljudet. 


Så jävla kränkande! Jag sa att det var en skitdag!

Sen var det ultraljud. De sa att hon kanske skulle behöva få lugnande men det behövdes inte. De såg att hon behövde kissa på ultraljudet så 12:00 fick hon en kattlåda. Men det var jävla pellets i den! Vi testade det någon gång i men det var no go. Tigger gick fram till lådan och nosade lite men la sig bredvid och vägrade. Fastän hon var kissnödig! 


Efter drygt 10 minuter kom veterinären. Blodsockervärdet 7.7 var normalt, kanske pga fodret. Eftersom det var bra skulle vi inte prata om insulin igen. Djurskötaren kom in för att kolla blodsockret igen. Och då var det jättehögt! 3-1 stod det, vilket är en felkod som betyder att det är för högt. Alla var förvånade! Så djurskötaren tog mer blod för att kolla plasmaglukos. När hon tog bort bandage fick Tigger nog och fräste. Jag sa att hon tagit så jävla mycket idag. Hon tog bort kanylen. Då var hade vi varit där i 1 timme och 20 minuter.

50 minuter senare kom veterinären. Blodsockret var 19.5. Kanske stresspåverkan. Insulin är potent och det är livsfarligt att få insulin om man inte behöver det. För att bara säker att hon behöver insulinsprutor ska vi möta blodsockret hemma. Utifrån det bestämmer de om vi ska ge insulin. Hon upprepade att vissa katters blodsocker kan gå ner av bara maten och då behövs inte insulin. Hon sa igen att det kan ha med stress att göra.

Sen kom djurskötare och visade hur vi ska mäta blodsockret.
Först tog djurskötare värdet: 21.7
Sen tog jag: 21.3
Sen tog mamma: 20.7

Jag ska mäta blodsockret ikväll, torsdag morgon och kväll, och fredag morgon. Fredag morgon ska jag mejla värden till Evidensia.

Vi lämnade vid 14:00, 3 timmar senare. 😒
Efteråt åkte vi till mamma och pappa för att Tigger skulle få kissa på kattsand men hon vägrade. Det var ju Mullis låda och inte i Tiggers hus. Hon åt inte och drack inte heller!
Först när vi kom hem på kvällen kissade hon. Då hade hon behövt kissa i timmar! Sen tog jag blodsockret och sen fick hon äta efter över 18 timmar. 18:42 var det högt, 19.4.

Nu till receptet! På dag 3 på Nutrition & Hydration Week är Paprika- och chilisoppa.
Livsmedelsdatabasen säger att 200 g Paprika röd innehåller bl.a.:
288 mg vitamin C
5.1 mg vitamin E
0.49 mg vitamin B6

RDI för vuxna:
75 - 100 mg vitamin C (Livsmedelsverket)
1.3 - 1.6 mg vitamin B6 (Livsmedelsverket)
8 - 10 mg vitamin E (Livsmedelsverket)

Livsmedelsdatabasen säger att 400 ml Kokosmjölk fett ca 24% innehåller bl.a:
9.2 g protein
400 mg fosfor
148 mg magnesium
1060 mg kalium

RDI för vuxna:
50 - 70 g protein (Livsmedelsverket
600 - 900 g mg fosfor (Livsmedelsverket
280 - 350 g mg magnesium (Livsmedelsverket)
3.1 - 3.5 g kalium (Livsmedelsverket)

Livsmedelsdatabasen säger att 1000 g Tomat krossad konserv. m. lag innehåller bl.a
150 mg vitamin C 
1.2 mg vitamin B6 
16.4 mg vitamin E 
220 mg fosfor 
2950 mg kalium 
125 mg magnesium 

Hettan anpassar man lätt. Det finns massa med milda och starka chilifrukter att välja mellan. Jag tog milda. 



Paprika- och chilisoppa

Mängd: 2 st 90 cl skålar

Ingredienser:
2 röda spetspaprikor (~ 200 g)
3 röda chilifrukter (~ 45 g)
Olivolja 
400 ml Garant Kokosgrädde 
1000 g krossade tomater  
1 tsk citronsaft 
1 tsk malen ingefära 
1 tsk malen spiskummin 
2 tsk malen cayennepeppar 
1 msk malen paprika 
1 msk salt

Instruktioner:
Skölj paprika. Skär bort toppen. Dela. Skär bort kärnhuset. Finhacka. Skölj chilifrukt. Skär bort toppen. Dela. Skär bort kärnhuset. Finhacka. Värm en spisplatta på medelvärde. Häll olivolja, paprika och chili i en kastrull. Fräs i 4 minuter. Ta bort kastrullen. Blanda i kokosgrädde, tomat, citronsaft, ingefära, spiskummin, cayennepeppar, paprika och salt. Mixa slätt med en stavmixer. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Tata!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar