Tiggers liv har fortsatt vara traumatiskt! đż
18 feb sĂ„g jag orange katten 4 GĂ
NGER! Och sista gĂ„ngen SĂ
G TIGGER DET!!!! đđđ
19 feb sĂ„g jag den 3 gĂ„nger. Och 21 feb sĂ„g jag den 2 gĂ„nger varav den sista gĂ„ngen hĂ€nde nĂ„got.... chockerande. DEN DRACK FRĂ
N EN VATTENPĂL!!!!!!!
SÄ jÀvla vild! By the way, 20 feb satte granne upp skylt om honom. Andra grannar hade tydligen slÀppt in honom och matat honom nÀr han klagade. Vild men smart nog att lura till sig mat och godis.
Och igĂ„r nĂ€r jag kom hem frĂ„n ICA sprang orangea katten förbi! đ
17 feb var delprov 1 i internationell retorik. Det gick bra!
LÀraren hade tidigare sagt att salen var bokad till typ 17 men att det inte skulle behövas. Innan jag gick drack jag te glas zerOH och nÀr jag kom dit kÀnde jag, trots att jag gick pÄ toa innan, att jag skulle behöva gÄ om nÄn timme. Men det var ju inget problem dÄ lÀraren sa att nÀr Green card var klara fick vi gÄ.
Det började 13:00. SĂ„ frĂ„gade lĂ€raren vilka som ville ge presentation inför hela klassen. Och alla 22 pers rĂ€ckte upp hĂ€nderna! Sen drog vi lott och jag fick 17 av 22… sjĂ€lvklart.đ
Det var ca 3 minuter per tal. Vi skrev feedback pĂ„ kort som sedan samlades in. Sen gav lĂ€raren muntligt feedback. Det var tvĂ„ pauser. NĂ€r det var min tur var klockan drygt 16. Nervositeten ökade nĂ€r det nĂ€rmade sig. Jag pratade om second hand. NĂ„got hĂ€nde som hĂ€nt innan pĂ„ gymnasiet, att jag fĂ„r för mig att improvisera och lĂ€gga till saker. Som jag förklarade för mamma efterĂ„t tror jag det Ă€r för att nĂ„got inte lĂ€t bra. Typiskt nog började mina knĂ€n skaka och jag fick aktivt strĂ€cka ut benen för att dölja det. đ€Š♀️đ
Jag följde manuset till iallafall 90%:
Introduktion
Welcome my fellow students! My name is Felicia and my goal is to make you shop more second hand. Second hand is a growing market, both in physical shops and online. Second hand shopping has pros and cons for consumers, which a 2022 thesis paper from Södertörns university talks about, and is the base for this talk.
Huvuddel
So what are the top 3 reasons consumers in the literature and the thesis’ 10 interviewees gave for shopping second hand?
A big pro for second hand shopping is the environment. The fashion industry is a major polluter. Tons and tons of clothes are thrown every year into landfills. By shopping second hand, the clothes don’t go to waste, and like these pants, get a new life!
Another pro is Hedonistic consumption, which means that the consumer gets emotional satisfaction. It can involve the search for a gem or bargain, nostalgia, entertainment and curiosity. You might find something totally unexpected! Like these cool heart earrings!
Number 1 is price. Price is an important factor, especially during recessions and when you’re a student. It is cheaper and the quality can be the same as new. I got this sweater for less than half of the retail price!
But aren’t there cons, Felicia? The number one con the thesis brought up is trends. Second hand shops don’t always have the latest trends. The clothes might be a few seasons old.
Another con is what I call the ick factor. Some items are viewed as too intimate, like underwear, while others like jackets are ok. It's a personal preference.
Slutsats
So to conclude. Second hand has pros and cons, like most things. If you’re looking for the newest thing you might be disappointed, but second hand shopping has major benefits for your wallet and the Earth, and is great fun. Thanks so much for listening!
LĂ€raren sa att jag hade "really good structure". Andra komplimanger:
+ Language easy to understand (tempo & volume)
+ Dynamic structure: Problem & Solution
+ Dynamic structure: PROs & CONs
+ Object (earring) shown & supporting the message
Förslag pÄ förbÀttring var att jag skulle berÀtta var man kan handla second hand i Kristianstad dÄ nÀstan 100% i kursen Àr utbytesstudenter. NÀr jag hörde det kÀnde jag direkt "varför tÀnkte jag inte pÄ det???"
NĂ€r jag kom hem berĂ€ttade jag för mamma. Hon var stolt redan innan vi hört studenternas feedback. đ LĂ€raren sa att inte kolla pĂ„ feedbacken för det skulle distrahera sĂ„ det gjorde jag med mamma. Allt var bra!
Komplimangerna nÀmnde ögonkontakten, kroppssprÄk, gester, struktur, hastighet,
4 av 21 sa att jag verkade sjĂ€lvsĂ€ker! De sĂ„g I alla fall inte mina skakande knĂ€n đ
NĂ„gra av de bĂ€sta kommentarerna: "I will go to the second hand!", "Good Job!", "I like it a lot!", och "really nice" đ Mamma skröt innan jag gick ("för hon visste att det skulle gĂ„ bra") och skröt efterĂ„t med đ
Den hÀr veckan kom instruktioner om delprov 2 som bestÄr av tal och salstenta. Talet ska
•vara i 4 minuter
•fĂ„r handla om vad som helst
•ska vara övertygande
•fĂ„r inte innehĂ„lla PowerPoint
Salstentan Àr 30-35 multiple choice frÄgor. Det kommer vara 4 möjligheter varav 1 Àr rÀtt. Man fÄr inte minuspoÀng för fel svar. TyvÀrr kan man inte gÄ tillbaka till förra frÄgan nÀr man gÄtt vidare.
Salstentan tĂ€cker kapitel 1-17 vilket Ă€r ca 350 sidor. đŹđđ
Salstenta Àr 10:15 - 11:00 fredag 24 mars. Efter en paus följer talen. Jag ska antingen prata om att ge blod eller organdonation.
Nu till receptet. Det Àr dag 23 pÄ Snack Food Month men 23 februari Àr ocksÄ Banana Bread Day! Jag kan inte hitta ursprunget till den Ärliga temadagen. Banana Bread Àr amerikanskt (Wikipedia). Days of the year sÀger: "Banana bread is traditionally known as a 'quick bread', but is actually more like a cake in both texture and flavor. It does not contain any yeast, nor does it need to spend time in a rising process."
1893 annonserade ett amerikanskt bageri Banana Bread men det var inte vad vi tÀnker pÄ idag som Banana Bread. The Viena Model Bakery var troligen en av de första att producera Banana Bread i USA. De anvÀnde bananmjöl istÀllet för bananer (National day calendar).
Banana Bread som det Àr idag, uppstod pÄ 1930-talet. Det fanns gott om bananer, och bakpulver och bikarbonat blev lÀttillgÀngligt. En teori bakom Banana Breads framgÄng under 1930-talet Àr att husfruar under depressionen bakade Banana Bread med övermogna bananer (Wikipedia).
Varför heter det Banana Bread? National Days Today sÀger: "The dish was tagged as bread probably because of how it was served. It was often sliced and buttered as opposed to cakes which were usually frosted."
The Bake School sĂ€ger dĂ€remot: "It's referred to as a bread because it's baked in a loaf pan." Men som bagaren Alice Medrich pĂ„pekar" "But does the use of a loaf pan turn a cake into a bread? I don’t think so."
Leaf.tv gÄr igenom skillnaderna.
•Banankaka Ă€r generellt sötare Ă€n Banana Bread. "Banana bread tends to emphasize more of a grain taste with just a hint of sweet, while banana cake embraces the full sweetness of a traditional cake."
•Texturen Ă€r vĂ€ldigt lik men Banana bread Ă€r generellt mycket kompakt, mycket kompaktare Ă€n banankaka. Banana Bread upplevs tyngre och torrare Ă€n banankaka. "It is easy to see that banana cake is moist and considerably lighter than banana bread when the two are directly compared."
•De traditionella ingredienserna Ă€r ofta samma. Banankaka innehĂ„ller generellt ett "mjukare" vetemjöl istĂ€llet för "vanligt". Det innebĂ€r att banankaka innehĂ„ller mindre gluten Ă€r Banana Bread. Banana Bread görs oftast med bakpulver men banana cake görs med jĂ€st.
•De görs traditionellt pĂ„ olika sĂ€tt. För att göra banana cake, hĂ€lls margarin i en skĂ„l, torra ingredienser silas i, banan och buttermilk tillsĂ€tts. Smeten vispas till "mixed and moist". Mer buttermilk, Ă€gg och valnötter vispas i. Smeten ska vara "light and moist." GrĂ€ddas i en smord och mjölad kakform i 35-40 minuter.
Och Banana Bread börjar med att vispas margarin och socker fluffigt. Ăgg tillsĂ€tts och vispas i, ett i taget. Banan och vanilj rörs i. Torra ingredienser silas i. Smeten ska vara fluffig. GrĂ€ddas i smord brödform i 30-35 minuter.
Nu till receptet.
Efter mÄnga recept och mycket experimenterande har jag lyckats! Jag utgick frÄn MÄBras recept pÄ Glutenfritt, veganskt bananbröd med choklad.
Banana Bread
MĂ€ngd: 1 st 25x11 form, ca 675 g
Ingredienser:1 nypa salt1 tsk bakpulver1 tsk bikarbonat4 msk ICA Sötströ1 1/2 dl ICA Ekologiska SmÄ Och Fina Havregryn Glutenfritt 3 dl Sellton Havremjöl 2 bananer (~ 580 g) 2 msk Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free 1 msk rapsolja 1 tsk ÀppelcidervinÀgerRapsolja ICA Ekologiska SmÄ Och Fina Havregryn Glutenfritt
Instruktioner:Smörja en brödform med rapsolja. Bröa med havregryn. SÀtt ugnen pÄ 175 grader. Blanda torra ingredienser i en skÄl. Skala banan och lÀgg i en skÄl. TillsÀtt havremjölk, rapsolja och ÀppelcidervinÀger. Mixa slÀtt med stavmixer. Blanda i torra ingredienser lite i taget. HÀll smeten i brödformen. GrÀdda lÀngst ner i ugnen i 38-39 minuter. Ta ut formen. SÀnk vÀrmen till 100 grader. TÀck med aluminiumfolie. StÀll i ugnen i 30-31 minuter. Ta ut. LÄt svalna i formen i 2 timmar.
Förvaring: Förvara lufttÀtt.
Jan mayampitaki!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar