tisdag 13 december 2022

Digestivekex

Digestivekex uppfanns 1839 i Skottland av två läkare som ville förbättra matsmältningen, alltså digestion på engelska (Wikipedia). "The term digestive is derived from the belief that they had antacid properties due to the use of sodium bicarbonate when they were first developed" (Wikipedia). Svenska Wikipedia säger att också kom sig av att det på 1800-talet "användes delvis spjälkat ("digested") mjöl till bakningen. Detta genom tillsättningen av maltextrakt som har enzymer som bryter ned stärkelse till mindre sockerarter." 

Wikipedia säger att det typiska kexet innehåller grovt brunt vetemjöl, socker, maltextrakt, vegetabilisk olja, fullkornsvetemjöl, jäsningsmedel (ofta bikarbonat, vinsyra och äppelsyra), salt. Variationer kan innehålla vassle, havregryn, syrad skummjölk, och emulgeringsmedel (Wikipedia). 

Svenska Wikipedia skriver om svenska namnet:
"Stavningen Digestive är engelsk, uttalas dəˈjestiv, och betyder "matsmältnings-". Stavningen med två "e" saknas i svenska ordböcker. [...] Ordet digestiv finns i äldre svenska ordböcker och uttalas antingen digesti´v el. dijesti´v." 

Jag utgick från mitt recept från min förra blogg, som i sin tur hade baserats på Food.coms recept. Jag älskade vanliga Digestivekex och får lov att säga att mitt recept är vääääldigt likt. Visst, de har inte samma fina färg, men smaken är väl till 95% densamma. 
Observera att degen blir smulig och ska vara det, därför flyttar jag runt degen istället för att flytta på kexen. Eftervärmen och kylningen behövs också. 



Digestivekex 

Mängd: 28 st 6 cm i dm kex, ca 720 g

Ingredienser:
2 krm bikarbonat 
1 tsk bakpulver
1 msk riven kokos 
6 msk ICA Sötströ
5 msk ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn 
4 msk kokosmjöl 
3 dl bovetemjöl
4 dl Sellton Havremjöl   
170 g rumsvarmt Violife Vioblock  
2 tsk citronsaft 
6 msk vatten

Instruktioner:
Blanda bikarbonat, bakpulver, kokos, sötströ, havregryn, kokosmjöl, bovetemjöl och havremjöl i en skål. Smula ner smör och nyp ihop det. Tillsätt citronsaft och vatten. Knåda till en deg. Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar. Lägg på en bit deg. Platta ut degen och använd en rund utstickare till att ta forma en cirkel. Flytta degen runt omkring och fortsätt. Nagga kexen med en gaffel. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda mitt i ugnen i 34-35 minuter. Stäng av ugnen. Låt kexen svalna i 5 minuter. Sätt in båda plåtarna och lämna ugnsluckan på glänt i 1 timme. Kyl i 5 timmar. Servera rumstempererat.

Förvaring: Förvara i kylen.

Da pabačennia!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar