torsdag 1 september 2022

Nektarin- och jordgubbssmulpaj

Det är redan 1 september och det innebär starten på Fruit & Veggies Month! 

Observera att Fresh Fruit and Vegetables Month, Fruit & Veg Month och Fruit & Veggies Month är inte samma sak. De har liknande namn men är inte samma sak. 

 

Fresh Fruit and Vegetables Month var i juni. Skapades av Fresh Fruit and Vegetable Association 1991. Sker varje år i juni.

 

Fruit & Veg Month är i år mellan 29 augusti och 23 september. Organiseras av NSW Health. NSW står för New South Wales, en delstat i Australien. Sker varje år. 

 

Fruit & Veggies Month är hela september. Amerikansk kampanj som sponsras av Produce for Better Health Foundation. Sker varje år i september. 


Så här beskriver Wikipedia Fruit & Veggies Month:
"National Fruits & Veggies Month is a national observance and awareness campaign held in the United States during the month of September to educate about the health benefits of eating fruits and vegetables and to celebrate in song and culture how they are grown, distributed, and consumed."

Kunskapskokboken skriver att nektariner finns året om. "Högsäsong juni-september. Spanien maj-juni, Italien juli-september, Sydamerika oktober-december, Sydafrika januari-april" (Kunskapskokboken). Säsongens bästa säger att svenska jordgubbars säsong är maj-september

* Havresmuldegen passar även till en 27 cm i dm pajform



Nektarin- och jordgubbssmulpaj

Mängd: 1 st 24 cm i dm pajform *

Ingredienser:
500 g nektariner 
200 g jordgubbar 

Havresmuldeg
1/2 tsk malen kanel
4 msk ICA Sötströ 
3 msk riven kokos
4 dl Sellton Havremjöl 
85 g rumsvarmt Violife Vioblock 

Ingredienser: 
Skölj nektariner. Kärna ur. Grovhacka. Sätt ugnen på 175 grader. Häll i en pajform. Blanda kanel, sötströ, kokos och havremjöl  i en skål. Smula ner smör. Knåda till en smuldeg. Smula över. Grädda mitt i ugnen i 27-28 minuter. Servera varmt. 

Förvaring: Förvara i kylen.

Cheerio!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar