Det är 19 augusti och det är Hot and Spicy Food Day! Enligt The Association for Dressings and Sauces är ursprunget okänt men temadagen firades 2013. För att fira har jag idag spenderat mycket tid på att göra min egna Harissa!
Harissa är en tunisisk chilipasta. 196 Flavors säger att namnet kommer från arabiska ordet "harasa" som betyder att "'to break into pieces' or 'to pound'."
Harissa förekommer som pasta, sås och pulver. Ingredienserna varierar från region till region men huvudingrediensen är chili.
"Nordafrikansk mat: från Kairo till Casa Blanca" använder:
torkad röd chilifrukt, vitlök, korianderfrön, spiskumminfrön, svartpeppar, salt och olivolja
"Vegetariskt från Marocko" använder:
torkad röd chilifrukt, vitlök, malen spiskummin, vitvinsvinäger, salt och olivolja
"Smaker från Afrika" använder:
färsk röd chilifrukt, grillad paprika, vitlök, rapsolja, tomatpuré, malen koriander, malen spiskummin, malen paprika, vatten, salt och malen svartpeppar
"Africa on my mind: smaker, recept och intryck från hela kontinenten" använder:
olivolja, vitlök, malen spiskummin, milt chilipulver, malen koriander, salt och färsk mynta
chiilifrukt, torkad chili, brödkumminfrön, korianderfrön, vitlök, salt, vatten, olivolja och vitvinsvinäger
"The World Cookbook: The greatest recipes from around the globe, revised edition" (volume 1 A-D) använder:
röd paprika, färska röda chilifrukter, vitlök, spiskumminfrön, korianderfrön, malen söt paprika, salt, tomatpuré, ättika/vitvinsvinäger och olivolja
"1,001 Best Hot and Spicy Recipes: Delicious, Easy-to-Make Recipes from Around the Globe" använder:
torkad New Mexican chili, olivolja, vitlök, malen spiskummin, malen kanel, malen koriander och malen brödkummin
torkad chili, vitlök, salt, malen koriander, malen brödkummin, rostad röd paprika, olivolja
malen brödkummin, vitlök, färsk cayennepeppar, spiskummin, salt, olivolja
röd paprika, olivolja, korianderfrön, spiskumminfrön, brödkumminfrön, tomatpuré, vitlök, färsk chilifrukt, malen paprika, citronsaft
torkad chili, salt, olja, vitlök, kryddblandningen Tabil och olivolja
olja, tomatpuré, red pepper flakes, vatten, salt, malen spiskummin, malen brödkummin, vitlök, vinäger, olivolja
röd paprika, vitlök, torkad guajillo chili, spiskumminfrön, brödkumminfrön, citronsaft, malen paprika, salt, olivolja
torkad röd chili, vitlök, salt, olivolja, malen koriander, malen brödkummin, spiskummin
196 Flavors säger att Harissa traditionellt görs med chilifrukt som odlas i östra Tunisien som är ganska milda, mellan 40 000 och 50 000 på Scovilleskalan. Enligt Wikipedia går skalan från 0 till 16 000 000.
Hettan på Harissa beror på hur starka chilifrukterna är, således kan man öka eller sänka hettan själv.
Willys och ICA hade inte torkad chili, men på Foodmix lyckades jag hitta torkad chili. 🥳
Det står inte vilken sort det är, men de är från Spanien 🤷♀️
Jag utgick från Mosaic North Africas recept. Första gången tog jag 12 chilifrukter men det gick inte att mixa för det var för liten volym.
Ja.
Blev det gott?
Ja.
Skulle jag göra om det igen?
Högst troligen inte
50 torkade röda chilifrukter (~ 30 g)
4 msk olivolja
1 1/2 msk malen koriander
1 1/2 msk malen brödkummin
2 1/2 tsk malen spiskummin
2 1/2 tsk salt
Häll chilifrukt och vatten i en skål. Låt stå i 30 minuter. Häll ut vattnet. Ta bort stammar. Kärna ur. Grovhacka. Skala och grovhacka vitlök. Häll chilifrukt, vitlök, olivolja, koriander, brödkummin, spiskummin och salt i en mixer. Mixa så slätt som det går.
Förvaring: Förvara i lufttätt med lite olivolja på.
Maʿa s-salamah!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar