torsdag 14 juli 2022

Haricots Verts à la Maître d'Hôtel

14 juli är Bastiljedagen, dvs Frankrikes nationaldag! Det franska receptet dagen till ära är Haricots Verts à la Maître d'Hôtel. 

Gastronomiac beskriver Butler (butter) så här:

"Maitre d '(butter): 'Maitre d'' is the name of a mixed butter made with chopped parsley and lemon juice, seasoned with salt and white pepper, served with grilled meats and fish, fish. fried or fresh vegetables (green beans in particular), either in a gravy boat (reduced to ointment), or in slices (solidified in the refrigerator)."

Jag utgick från Les Foodies recept men tog fryst färdighackad persilja. 

Angående receptet... I Googles översättning av Les Foodies recept står det att man ska "Tvätta bönorna." och "Ta bort ledningarna." Detta tolkar jag som att det är färska haricots verts som används. Men! Koktiden är 25 minuter! Det går ju inte ihop, särskilt eftersom de ska kokas på hög värme.

Därför kikade jag på Everyday cooking adventures recept som utgår från Julia Childs recept. Haricots verts som används där är "trimmed and washed", vilket jag antar betyder att det är färska haricots verts. Och här är koktiden 10-15 minuter, men efter 8 minuter ska de smakas för att se hur länge till de behövs kokas. 

Katherine Martinelli utgick också från Julias recept och skriver: 

"Bring a large pot of water to a boil and add the string beans. Cook for 2 to 5 minutes, until just tender but still a bit crispy (Julia says: 'A well cooked bean should be tender, but still retain the slightest suggestion of crunchiness.'). 

Förvirrande, eller hur? Everyday cooking adventures gav samma citat. Jag tror att koktiden beror på om det är färska, frysta eller konserverade haricots verts som används. I mitt recept är det färska haricots verts och jag kokar utifrån Julias instruktioner för det låter så mycket bättre än enormt överkokta haricots verts.

Hur blev det? Med ett ord: PERFEKTION. Smöriga och salta, mjuka men krispiga. J'adore! 

"You need to break the shell to have the almond" - Ordspråk från Frankrike 


Haricots Verts à la Maître d'Hôtel

Mängd: 1 portion, ca 250 g

Ingredienser:
Vatten 
1 krm salt
300 g färska haricots verts  
20 g Violife Vioblock 
1 tsk salt
1 nypa malen vitpeppar  
1 msk fryst tinad finhackad persilja 
1 krm citronsaft

Instruktioner: 
Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten och salt i en kastrull. Koka upp. Skölj haricots verts. Skär bort ändarna. Häll i kastrullen. Koka i 2-3 minuter. Häll i durkslag. Sänk värmen till medel. Skölj ur kastrullen. Häll i smör. Tillsätt haricots verts, salt, vitpeppar och persilja. Blanda. Fräs i 2 minuter. Häll på tallrik. Häll över citronsaft.

Förvaring: Förvara i kylen.

Adieu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar