söndag 3 juli 2022

Half and half

Vad är half and half? Half and half, a.k.a. half-and-half, är en vanlig mejeriprodukt i USA som består av lika delar "whole milk and light cream". Fetthalten är mellan 10 och 12%, vilket gör att half and half inte kan vispas som vispgrädde (The Kitchn). 

Hur gör man vegansk half and half, då?

Green girl eats säger att ta en del kokosgrädde och en del sojamjölk/rismjölk/havremjölk. My Frugal Home säger lika delar kokosgrädde och växtbaserad mjölk, men ger ett annat alternativ:

"Just place a can of coconut milk in the fridge, until the cream separates from the milk and rises to the top. Then, skim the cream off, and blend it with an equal amount of dairy-free milk (almond, rice, soy, etc.)"

Blog Chef föreslår flera alternativ, bl.a. sojamjölk med kokosgrädde från toppen av kall kokosmjölk. 

Jag valde att frysa kokosmjölken för det tar forever i kylen och jag har inte tålamod med det. FYI, så här blev skillnaden mellan grädde och mjölk: 


Efter frysen blev det 1 dl kokosgrädde, så därför ser det kanske lite konstigt ut i ingredienslistan. 

Hur är konsistensen? Som ovispad vispgrädde, en aning tjockare och krämigare än mjölk. 



Half and half

Mängd: ca 165 g

Ingredienser:
250 ml Garant Kokosmjölk 
1 dl Valio Oddlygood Oat Drink Barista Gluten Free 

Instruktioner:
Ställ kokosmjölk i frysen i 1 timme. Häll separerade grädden i en skål. Rör slät. Blanda i havremjölk.

Förvaring: Förvara i kylen.

See ya later, alligator!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar