19 mars är dag 19 på Nutrition Month och dag 3 på Nutrition & Hydration Week! Dagens recept är Atassi, ris och bönor från Benin. 🇧🇯
Together Women Rise säger:
"Atassi: a mixture of seasoned rice and beans with fried tomatoes and hot chilis, from northern Benin. It can be accompanied by 'Peul cheese,' meat, or fried fish."
Marie Kacouchias säger på sida 132 "Vegan Africa: Plant-Based Recipes from Ethiopia to Senegal":
"Atassi is a very popular speciality of Benin and Togo. It's called atassi in the south in the Fongbe language, watché on the north in the Dendi language, and ayimonlou in Togo".
Atassi är väldigt populär i norra Benin (Travel Food Atlas).
Vad för bönor ska det vara? Det varierar men de flesta tar black eyed peas. My home recettes säger:
"Atassi is a dish traditionally made with rice and black-eyed peas or African brown beans. If you are not in Africa, you may need to go to international food stores or African market /groceries stores to get the brown beans."
Travelling Kitchen använder 250 g bruna(?) bönor, 10 dl vatten, 250 g ris och salt. Serveras med Dja.
Bönor blötläggs över natten. Bönor och vatten hälls i en tryckkokare. Först på hög värme och när ånga kommer ut sänks värmen till låg. Sjudas i 1 timme. Ris blandas i. Sjudas i 20 minuter utan lock. Vatten kan tillsättas.
Någon frågade vilka bönor:
"Red or white, I have seen most of the times red beans, but you can also use white ones". White ones betyder nog i det här fallet black eyed peas, har jag lärt mig in min "research".
My home recettes gör Atassi med 2.37 dl små röda bönor, 420 g vitt ris, vatten och 1 msk salt. Serveras med Dja. Bönor blötläggs (fast det står inte det). Bönor och 23.6 dl vatten hälls i en kastrull. Kokas på medel-hög värme "until tender", ca 1 1/2 timme. 7 dl vatten tillsätts. Kokas i 5 minuter. Salt hälls i. Ris sköljs och blandas i. Kokas i ca 10 minuter. Värmen sänks till låg. Täcks med aluminiumfolie. Sjudas i 25 minuter.
Cuisine Béninoise Et d'Ailleurs recept Atassi, la recette rapide😋 innehåller 500 g black eyed peas, 1 kg vitt ris, salt, 1 càc(?) bikarbonat. Serveras med Dja.
Atassi/Ayimonlou super facile et rapide gör Miam-Miam Bénin med 500 g ris, 200 g black eyed peas, 1 msk olja, salt och bikarbonat/kaliumklorid. Serveras med Dja.
Det finns även recept med kryddor.
Marie Kacouchias recept på sida 132 "Vegan Africa: Plant-Based Recipes from Ethiopia to Senegal" innehåller 255 g torkade black eyed peas, 7.2 dl vatten, 12 dl vatten, 600 g vitt ris, 1 tsk malen spiskummin, 1/2 tsk malen koriander, 1/2 tsk malen paprika, salt och 1 1/2 msk bikarbonat.
Bönor blötläggs i 7.2 dl vatten i minst 8 timmar. Sköljs och hälls i en kastrull med 12 dl vatten. Kokas upp. Täcks med lock. Värmen sänks till medelvärme. Sjudas "until tender", i 20 minuter. Ris, spiskummin, koriander, paprika och salt blandas. Bikarbonat tillsätts. Sjudas i 5 minuter. Värmen sänks till låg. Sjudas i 20 minuter. Vatten kan tillsättas.
Recette béninoise: Atassi + dja (riz au haricot + friture) gör Immelria med 500 g ris, 200 g black eyed peas/röda bönor, vatten, salt, en nypa natriumbikarbonat, 1 liten lök, vitlök, malen ingefära, andra kryddor och lite olja. Serveras med Dja.
Så vad är Dja? Dja är en tjock tomatsås som beskrivs som "fried tomato sauce" eller "ketchup".
Jag utgick från Marie Kacouchia. Jag skippade bikarbonat för jag tycker inte om smaken. Jag halverade receptet andra försöket för det blev sååå mycket första gången. 😉
Atassi
Mängd: 2 st 100 cl skålar, ca 1220 g
Ingredienser:
125 g torkade black eyed peas
10 dl vatten
6 dl vatten
300 g jasminris
5 dl vatten
1/2 tsk malen spiskummin
1 krm malen koriander
1 krm malen paprika
1 tsk salt
Instruktioner:
Skölj black eyed peas. Häll black eyed peas och vatten i en skål. Blötlägg i minst 8 timmar. Skölj black eyed peas. Värm en spisplatta på hög värme. Häll black eyed peas och vatten i en kastrull. Koka upp. Sänk värmen till medelvärme. Sjuda under lock i 20-21 minuter, tills de är mjuka. Tillsätt jasminris, vatten, spiskummin, koriander, paprika och salt. Sjuda i 5-6 minuter under lock. Sänk värmen till låg. Värmen sänks till låg. Sjuda under lock i 20-21 minuter och rör om ofta. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Inuulluarit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar