söndag 22 december 2024

Knäck

Knäck är dagens recept! Nationalencyklopedin säger att knäck är "karamell av lika mängder sirap, socker och grädde, som kokas tills man kan få en droppe av massan att stelna i kallt vatten. Knäck, som brukar slås upp i formar eller strutar av papper, omtalas tidigast mot slutet av 1600-talet."

Wikipedia säger att det är julgodis som innehåller lika delar sirap, socker och grädde, och ofta hackad mandel. Skorpsmulor eller riven kokos kan tillsättas för att dryga ut smeten. Bakpulver kan tillsättas för att få porös knäck. Mörk sirap kan ersätta ljus "för en mindre söt och mer påtagligt nötig smak" (Wikipedia). 

Lindas bakskola säger:
"122 grader Knäcken blir ganska mjuk.
125 grader Knäcken blir seg utan hård yta.
126–130 grader Knäcken blir segare och lite hård i konsistensen.
130–145 grader Det blir hårda kolor som är lite sega i mitten i stället för mjuk knäck.
150–160 grader Knäcken blir lika hård som karameller."

Jag utgick från Svensk hälsokost. Till skillnad från vanligt recept är det veganskt och sockerfritt bestående av kokosmjölk, Nick's Fiber Syrup, Nick's Use Like Sugar och smaksättning.  

Jag gjorde receptet tre gånger med tre olika grader. Jag började med det här receptet och tog 132 grader. Det blev mjuk knäck. Fastare än chokladkola men inte knäckhårt. 
Nästa gång tog jag 144 grader. Det blev liiiiite fastare men inte hårt alls.
Tredje gången tog jag 155 grader. Och det blev inte alls hårt. Bara liiiiiite hårdare än 132 och 144. 🤷‍♀️ 

Jag tog vita knäckformar från Toppits som är 27 mm. Jag har även (gamla) rödvita knäckformar från Eldorado som är 30 mm hemma. 


Knäck 

Mängd: 40 st

Ingredienser:
400 ml kokosmjölk 17% fett
50 g Nick's Fiber Syrup
3 msk ICA Sötströ 
15 g mandlar 

Instruktioner:
Häll kokosmjölk, fibersirap och sötströ i en kastrull. Värm en spisplatta på hög värme. 
Koka upp. Sänk värmen till medelvärme. Lägg i termometer. Puttra i ca 40 minuter till det blir 132 grader. Rör inte om. Finhacka mandlar. Lägg knäckformar på en plåt. Häll smeten direkt i en skål. Fördela knäcksmeten i knäckformar. Kyl i 2 timmar. 

Förvaring: Förvara i kyl.

Alaherye!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar