onsdag 25 december 2024

Cornflakesgodis

Jag fick idén att göra julgodiset med choklad och cornflakes i december. Men vad heter det egentligen? Det är förvirrande! Det finns flera liknande godis med olika namn - cornflakesgodis, chokladkrisp, frasgodis och rischoklad. 
Sveriges Radios "Julpyssel 23: Rispuffar med choklad och kokos" från 14 december 2010 säger: "Det här är ett lättlagat recept på julgodis som blir jättegott. Vill du ha luftiga chokladpuffar så gör receptet med rispuffar, vill du ha dem krispiga så ta cornflakes istället. Eller så kan du blanda bägge."

Amelias Café sa om Choklad Krisp på 8 december 2008: "Det är ett gammalt beprövat och enkelt recept på julgodis som jag har gjort sedan jag var barn." 

Cornflakesgodis


Baka Sockerfritt gör cornflakesgodis med choklad, krossade cornflakes, jordnötssmör och sockerersättning. 


Lindas bakskola gör cornflakesgodis med valfri choklad och hela cornflakes. 


Cornflakesgodis på Recepten innehåller mörk choklad/ljus choklad, olja/kokosfett, hela cornflakes och riven kokos.


Receptpärmen använder margarin, mörk choklad, sirap/honung, hela cornflakes och coco pops/puffat ris.

Det finns också cornflakesgodis med kolasås.

Tre Systrar använder valfri choklad, smör, socker, sirap, kakao, salt och hela cornflakes. 

Det finns även cornflakesgodis med russin. 


Lill-Ingrids bakbloggs recept innehåller margarin, strösocker, sirap, kakao, riven kokos, russin och hela cornflakes. 

Frasgodis

Ugglas frasgodis från Nalle Puhs kokbok lägger Gofika, Tvins och Icusen upp. Det behövs margarin, florsocker, hela cornflakes, kakao och ljus sirap.

Läsarrecept på frasgodis från Linnéa Eriksson publicerades på Icakurien 26 mars 1999 innehåller smör, ljus sirap, kakao, florsocker och hela cornflakes. 


DanSukker tar mörk choklad, smör/margarin, ljus sirap, cornflakes och riven kokos.

Chokladkrisp 


Lindas bakskola gör chokladcrisp med choklad och Rice Krispies/andra krispiga flingor. 


Receptfavoriters recept på chokladkrisp innehåller ljus mjölkchoklad/mörk choklad/ vit choklad och cornflakes/rostat puffat ris som rispuffar. 

Glutenfria Köket använder valfri choklad,
glutenfria flingor, tex 1 dl Semper Crispy Rice (som rice krispies) och cornflakes.


Amelias Café gör Choklad Krisp med mörk choklad och hela cornflakes. 

Rischoklad


Recepten tar mörk choklad/ljus choklad,  matolja och Vårgårda puffat rostat ris.


Receptfavoriters recept innehåller mörk choklad, ljus choklad och puffat ris.


Camilla Hamid tar mörk choklad, puffat ris och eventuellt salt. 


Jag utgick från Recepten. Chokladen jag tog Stahlberg Dark Cocoa Baking Drops som jag köpte på Maxi. Cornflakesen jag använde, Urtekram C-Flakes Gluten Free, är glutenfria och utan tillsatt socker. Finns på Bodystore och "mitt" Hemköp. 

Blev detta härliga julgodis min juldagsfrukost? Japp! 🤤


Cornflakesgodis 

Mängd: 14 st 3-5 cm i dm högar

Ingredienser:
100 g Stahlberg Dark Cocoa Baking Drops  
20 g kokosolja 
1 nypa salt 
55 g Urtekram C-Flakes Gluten Free

Instruktioner:
Lägg bakplåtspapper på tallrik. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll vatten i en kastrull. Sjuda. Häll choklad och kokosolja i en skål. Smält över vattenbad. Ta bort kastrullen. Blanda i salt och cornflakes. Häll i en skål. Fördela på bakplåtspapper. Kyl i 2 timmar. Servera kallt. 

Förvaring: Förvara i kyl.

Walaj chik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar