fredag 15 december 2023

Lal cha

Idag det 15:e december och det är International Tea Day! Det är EN av två temadagar som heter International Tea Day... 🤔 Ja, det finns faktiskt två olika dagar som firar te! Den första skapades 2005 och firas 15:e december varje år. Den andra började 2020 och firas varje år 21:a maj. 

Jag utgick från sida 164 i "Masala mama : En introduktion till det bengaliska köket" av Rizwan Gadery. FANTASTISK BOK, BTW. Om Lal cha står det:
"Te med kryddor Te är utan konkurrens den viktigaste drycken i Bangladesh. Lal cha betyder ordagrant rött te och syftar på te utan mjölk. Ofta låter man bitar av ingefära och några hela kryddor koka med i tevattnet och sen blandar man i socker tills man börjar känna att man skäms."

*Löst svart te används och exempel som darjeeling och ceylon anges. Jag tog Cardamom tea av Mahmood Tea, ceylon med kardemummasmak. 
Receptet säger att lära dra 5-8 minuter men lådan säger 1-2 minuter. 


Lal cha

Mängd: 3 st 45 cl tekoppar

Ingredienser:
2 g färsk ingefära 
2 gröna kardemummakapslar
1 kanelstång 
7 dl vatten 
1 msk löst svart te *
1 msk ICA Sötströ 

Instruktioner:
Skala och finriv ingefära. Häll ingefära, kardemumma, kanel och vatten i en kastrull. Koka upp. Ta bort kastrullen. Tillsätt te och sötströ. Låt dra enligt beskrivning. Sätt sil över tekopp. Häll i te. Servera varmt. 

Förvaring: Förvara i kyl.

Namaste!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar