Jag har lyckats göra kondenserad kokosmjölk!!! 🥳
• Vad är kondenserad mjölk?
Wikipedia skriver:
"Kondenserad mjölk eller kondensmjölk är mjölk där vatten har borttagits så att bara cirka 25 procent återstår, till exempel genom vakuumindunstning, varvid återstoden minskar i volym, blir brungul och tjocknar till en sirapsliknande konsistens."
• Vad är evaporated milk?
Evaporated milk är osötad kondenserad mjölk (Wikipedia).
The Spruce Eats visar evaporated milk på vänster och sweetened condensed milk på höger:
• Vad är skillnaden mellan kondenserad mjölk och karamelliserad mjölk/dulce de leche?
Kunskapskokboken skriver:
"Dulce de leche (sp. söt mjölk), på svenska kallad karamelliserad mjölk, är i Sydamerika mjölk och socker som kokas ihop på svag värme i flera timmar, varvid sockret karamelliseras och ger kolasmak. Vanligen tillsätts också vanilj. Det förekommer färdig, konserverad dulce de leche att köpa i handeln. Ett sätt att framställa varan är att småkoka en oöppnad konservburk kondenserad söt mjölk i 1,5-3 timmar. Ju längre burken kokas desto smakrikare och tjockare blir såsen."
• Hur smakar kondenserad mjölk?
Recept.se skriver:
"Genom långvarig kokning kondenseras mjölken, det vill säga kokar ihop och koncentreras både konsistens- och smakmässigt. Smaken påminner om kola, färgen blir brungul och mjölken får en krämig, tjock och len konsistens."
På vänster är Törsleffs Condensed Milk Sweetened och på höger är Nature's Charm Sweetened Condensed Coconut Milk
I Törsleffs är ingredienserna:
Komjölk, socker (45%)
Nature's Charm är ingredienserna:
Coconut Milk (Coconut Cream, Filtered Water) 59%, Cane Sugar, Calcium Carbonate, Vegetable Gums (466), Sea Salt
Sen kom jag på att jag kunde jämföra hemmagjorda också. Här var det mycket variation i färg fastän ingredienserna var desamma:
GreedyEats innehåller: komjölk, socker, bikarbonat
Jolly Homemade Recipes innehåller: komjölk, strösocker, bikarbonat
The Coconut Mama innehåller: kokosmjölk, socker
Pick Up Limes innehåller: kokosmjölk, strösocker
Hur blev det? Söt, len och krämig, med ton av kola 😍
Superfin färg!
När den tjocknar till sig lite blev konsistensen som rinnig sirap.
Här kommer ett klipp, men observera att färgen på videon inte visar verkliga färgen som fotona visar
Jag utgick från Happy health blog och Taste Celebrations recept
Jag kollade på många på svenska eller engelska recept och det stod inte i något att kokosmjölken skulle kylas och separeras innan, så jag gjorde inte det
De recept jag såg som inte använde socker använde kokossirap, kokossocker eller lönnsirap.
OBS! Den tjocknar till sig lite när den svalnar!
Kondenserad kokosmjölk
Mängd: ca 340 g
Ingredienser:
500 ml Santa Maria Original Coconut Milk
100 g Nick's Fiber Syrup
3 msk Nick's Use Like Sugar
Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Blanda kokosmjölk, fiber syrup och use like sugar slätt i en kastrull. Koka upp. Ta bort kastrullen. Värm en ny spisplatta på låg värme. Sjuda i 1 timme och 5-6 minuter. Rör om varannan minut. Ta bort kastrullen. Låt svalna i 5 minuter. Rör slätt.
Förvaring: Förvara i kylen.
Agur!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar